Galette dulce, cu fructe, am tot făcut până acum, se numără printre deserturile mele preferate, însă nu cred să mai fi făcut unul sărat și cum aveam niște dovlecei micuți și simpatici, culeși direct din grădină, m-am gândit să fac un galette cu dovlecei si branza, am pus și un pic de nrgilică în aluat și a ieșit o gustărică nemaipomenită pe care o savurez chiar acum în timp ce scriu 🙂 E numai bună de luat la pachet atunci când vrei ceva rapid și gustos.

Ingrediente pentru aluat galette cu dovlecei si branza:

100g unt rece

150g făină 000

1 linguriță zeamă de lămâie

4 lingurițe iaurt de capră (puteți folosi orice alt iaurt gras)

Un praf de sare

1/4 linguriță negrilică (opțional)

Ingrediente pentru umplutura galette cu dovlecei si branza:

200g cremă de brânză

50g brânză cheddar tare

1 dovlecel mediu sau 2 dovlecei mici (eu am folosit doi dovlecei de grădină foarte mici)

2 linguri de ulei de floarea soarelui Elixir presat la rece

sare, piper după gust

1/2 linguriță cimbru uscat

O legătură roșii cherry

1 gălbenuș

1 linguriță de apă

1 praf de sare

Pentru aluat puneți făina, untul și sarea într-un bol încăpător și fărâmițați totul preț de 2-3 minute până ce aveți numai bulgărași de unt și făină, adăugați zeama de lămâie, iaurtul și negrilica și încorporați cu o lingură de lemn până ce veți avea un aluat omogen pe care să îl puteți modela ușor cu mâinile, dacă aluatul e prea uscat mai adăugați un pic  de iaurt, dacă e prea uscat mai puneți un strop de făină. Faceți o bilă din aluat, aplatizați-o, înveliți-o în folie alimentară și lăsați-o în frigider pentru aproximativ o oră. Scoateți aluatul din frigider, lăsați-l la temperatura camerei până vă ocupați de restul ingredientelor. Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tăiați dovleceii rondele potrivite cu grosimea cam de 1cm. Încingeți o tigaie cu uleiul de floarea soarelui presat la rece, puneți feliile de dovlecel în tigaie, adăugați un pic de sare și cimbru uscat și prăjiți pe ambele părți până veți avea o culoare frumoasă, aurie, aproximativ 2-3 minute, puneți și crenguța de roșii cherry în tigaie și uitați-o și pe ea acolo preț de 2-3 minute. Într-un bol amestecați crema de brânză cu brânza cheddar dată pe răzătoare, sare, piperul și cimbrul uscat. Întindeți aluatul cu un făcăleț pe o suprafață tapetată cu făină, decupați-l apoi folosind o formă rotundă cam de 27cm (eu folosesc fundul detașabil al unei forme de tort) și tăiați cu o rolă pentru tăiat pizza sau cu un cuțit. Transferați aluatul într-o tavă de copt tapetată cu foaie de copt. Întindeți amestecul de brânzeturi peste aluat lăsând o margine cam de 2-3cm. Puneți feliile de dovlecel peste brânză, deasupra puneți crenguța de roșii cherry. Împăturiți marginile, dându-i acea formă rustică specifică galette-ului. Bateți gălbenușul cu apa și praful de sare și ungeți cu o pensulă marginile. Dați la cuptor preț de 30 de minute sau până când crusta a devenit crocantă și aurie. Enjoy! 🙂