Corect ar fi fost să-i spun galette cu scorțișoară căci în materie de cantitate, scorțișoara primează în fața nucșoarei, însă aroma pe care o dă aceasta din urmă mi se pare cu mult mai puternică și mai interesantă. Am văzut de curând gutui în Auchan și la câteva aprozare, 8-9 lei kilogramul, nu vă trebuiesc decât vreo două, trei maxim, dacă nu găsiți gutui nu e nicio tragedie, puteți folosi în schimb mere, pere, prune, piersici, caise, fructe de pădure, portocale, dovleac, în principiu cam orice fruct. Galette este un fel de aluat sau crustă, de obicei în formă rotundă, cu marginile plisate, inventată de francezi, un desert cu un ușor aspect rustic, dar foarte frumos și extrem de gustos și care, mai presus de toate, îți dă libertatea să alegi ce fructe vrei să folosești, să combini și să asezonezi după cum îți place.

20161105-IMG_3027

Să începem deci cu aluatul, aveți nevoie de 160g de făină, o linguriță de zahăr, o jumătate de linguriță de sare, fix 140 g de unt și fix 60 g de smântână, iar ca să dăm o față frumoasă aluatului mai avem nevoie de un ou, o linguriță de smântână și zahăr rezistent la temperaturi înalte (opțional). Amestecați făina, zahărul și sarea, adăugați untul rece tăiat cubulețe și frământați cu mâinile până obțineți acele „firimituri” de unt și făină. Adăugați smântâna, omogenizați aluatul, dați-i forma unei bile, apoi aplatizați-l, înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească la frigider cam o oră.

20161121-IMG_4286

Între timp faceți un sirop în care vor fierbe gutuile. Dacă folosiți alte fructe mai moi (orice fruct cred că e mai moale decât gutuia) nu e nevoie de sirop, iar dacă folosiți mere sau alte fructe care se oxidează imediat să aveți grijă să le stropiți cu zeamă de lămâie. Puneți așadar pe foc într-o oală cam 1 litru de apă cu 4 linguri de zahăr, un baton de scorțișoară și zeama de la jumătate de lămâie căci vrem să avem felii de gutui colorate frumos, în niciun caz maronii, lăsați se fiarbă și amestecați până când se dizolvă zahărul. Între timp spălați gutuile, curățați-le de coajă, tăiați-le pe din două, scoațeți acea parte tare din mijloc și aveți grijă, eu am reușit să mă tai la deget, tăiați-le felii, nu foarte subțiri, dar nici prea groase, apoi puneți-le fuguța în oala cu sirop și lăsați-le la foc mediu până se înmoaie, dar nu foarte mult căci vor mai sta și la cuptor și trebuie să le puteți manevra.

Apoi nu vă rămâne decât să scoațeți felii de gutuie din sirop, să le amestecați cu o linguriță de scorțișoară și un sfert de linguriță de nucșoară, dacă aveți proaspătă cu atât mai bine, răzuiți cât vă place, mai puneți două linguri de zahăr, una de făină (dacă folosiți fructe mai moi puneți cam două linguri de făină căci își vor lăsa ceva sucuri) și coajă de portocală și asigurați-vă că toate aceste elemente se găsesc pe toate feliile de gutuie. Întindenți aluatul într-o formă cât de cât rotundă, puneți aluatul într-o tavă pe hărtie de copt, aranjați feliile de gutuie în mijlocul aluatului și apoi pliați marginile formând un soi de falduri, ungeti marginile cu oul bătut cu smântână și, opțional, presărați zahăr rezistent la temperaturi înalte. Temperatura cuptorului ar trebui să fie undeva la 190°C, coaceți timp de 40-50 de minute. Puteți adăuga pe lângă gutui bucățele gorgonzolla, nuci, merișoare confiate și obțineți astfel un desert fancy și gustos cu care să vă impresionați prietenii 🙂

20161121-IMG_4291

20161121-IMG_4317