A sosit vremea tartelor, dar mai ales a acestor tarte rustice numite galette pe care le ador. Cum piersicile neaoșe încă n-au apărut m-am gândit să le combin pe cele din conservă cu căpșunele din grădină, am adăugat și migdale pentru o notă de crunchiness și uite așa a ieșit un desert de vară numai bun de savurat cu multă înghețată undeva la umbră.

galette cu piersicigalette cu piersici

Ingrediente galette cu piersici:

O conservă de piersici Sun Food

160 g făină 000

70 g unt rece

2 linguri zahăr brun

2 linguri socată rece (sau apă rece)

un praf de sare

100 g smântână 20% grăsime

o lingură fulgi de migdale

150g migdale

200-300g fructe de sezon (eu am folosit căpșuni și afine)

1 ou

galette cu piersicigalette cu piersici

Începeți cu aluatul, puneți făina într-un bol împreună cu untul rece tăiat cubulețe, fărâmițați cu mâinile până ce înglobați untul în făină, veți obține un aluat nisipos. Adăugați zahărul brun, praful de sare si amestecați, apoi adăugați apa rece (sau socata rece dacă folosiți) și amestecați cu o furculiță, adăugați și smântână și omogenizați, veți obține un aluat ușor maleabil pe care nu trebuie să îl frământați. Dacă untul a fost prea moale și ați obținut un aluat nu atât de omogen atunci mai adăugați un pic de făină. Aplatizați aluatul sub forma unui disc, înveliți-l în folie alimentară și dați-l la frigider pentru aproximativ o oră. Odată ce aluatul s-a răcit puneți-l pe blatul de lucru tapetat cu făină, lăsați-l câteva minute la temperatura camerei ca să îl puteți întinde apoi cu ușurință. Întindeți-l cu sucitorul până ce obțineți un disc cu diametrul de aproximativ 28-30 cm. Preîncălziți cuptorul la 200 °C. Mixați migdalele până ce obțineți o pulbere fină, întindeți migdalele pe suprafața aluatului lăsând o margine de 2-3cm. Puneți fructele (căpșuni feliate, afine) peste migdalele măcinate, puneți apoi deasupra jumătățile de piersică din conservă, mai adăugați câteva fructe acrișoare deasupra. Pliați aluatul în jurul fructelor și dați-l la congelator pentru 10-15 minute. Ca să fie mai ușor de manevrat eu am pus acest galette cu piersici pe o tavă rotundă pentru pizza tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a-l băga la cuptor bateți un ou cu un strop de apă și ungeți marginile, apoi presărați fulgii de migdale. Coaceți pentru 25-30 de minute sau până ce marginile au devenit aurii. Serviți imediat cu o cupă mare de înghețată. Enjoy!

galette cu piersici