Sper să am ocazia să ajung în Georgia curând și să gust tradiționalul khachapuri, dar până atunci împărtășesc cu o voi o combinație absolut minunată, khachapuri cu făină integrală și telemea de capră. E mai simplu de făcut decât pare, aluatul este atât de bun, m-am îndrăgostit iremediabil de textura și aroma lui.

Ingrediente pentru aluatul de khachapuri:

O linguriță de sare

O linguriță de drojdie uscată

O lingură de zahăr

450 g făină integrală

200 ml apă

125 ml lapte gras

O lingură de ulei de măsline extravirgin

1 ou

Ingrediente pentru umplutura de khachapuri:

125g mozzarella fresca Delaco

200g telemea de capră Delaco

4 ouă mici

Piper, fulgi uscați de chilli

În bolul unui mixer amestecați făina, sarea, zahărul și drojdia. Într-o crăticioară puneți apa și lapte și încălziți pe aragaz, amestecul trebuie să fie ușor călduț nu fierbinte. Faceți o adâncitură în mijlocului mixului de făină și adăugați apa și laptele. Mixați cu ajutorul cârligului de la mixer timp de 7-8 minute, dacă nu aveți un cârlig special pentru mixarea aluatului puteți frământa aluatul pe un blat de lucru până ce acesta devine elastic, adăugați apoi uleiul de măsline și încorporați și mai frământați timp de 2-3 minute până ce acesta se integrează în aluat. Puneți aluatul într-un vas uns cu ulei de măsline, acoperiți cu folie și puneți-l într-un loc călduț pentru o oră sau în cuptorul preîncălzit la o temperatură mică, de 40°C, până ce îți dublează volumul. După ce aluatul a crescut, pocniți-l din loc în loc pentru a elibera aerul și lăsați-l 30 de minute să se odihnească. Pentru umplutura de brânză mărunțiți cele două tipuri de brânză, adăugați mirodeniile și amestecați. Împărțiți aluatul în 4 părți egale și întindeți fiecare parte cu mâinile astfel încât să obțineți forme dreptunghiulare ceva mai mari decât palma, rulați lungimile o dată și răsuciți capetele astfel încât să obțineți forma ovală de khachapuri, partea din mijloc umpleți-o cu amestecul de brânză și dați apoi la cuptor, bateți un ou cu un strop de apă și ungeți marginile fiecărui khachapuri, puteți presăra negrilică sau susan, dați la cuptorul preîncălzit la 230°C pentru 15 minute. După cele 15 minute scoateți khachapuri din cuptor, faceți câte o gropiță în mijlocul fiecăreia și adăugați câte un ou. Mai dați la cuptor pentru încă 3-5 minute, în funcție de cât de moale sau tare doriți să fie oul, odată ce le-ați scos din cuptor puteți adăuga un cubuleț de unt și ierburi proaspete.