Poate părea nebunesc, dar perele merg de minune cu mămăliga, mai ales cu mamaliga coapta. Aveam câteva pere mai verzi rămase de la precedenta rețetă de bread cu pere și aveam de ceva vreme în minte combinația dintre mămăligă, pere și pesto. Am mai făcut acum ceva timp o mămăligă cu pere și a fost oleacă un pic cam dulce rezultatul din cauza perelor foarte coapte, așa că două pere pe care le ocolea toată lumea pentru că erau prea pătate, prea verzi, prea naturale au dat acel extra something de care aveam nevoie pentru această mamaliga coapta.

Ingrediente mamaliga coapta cu pere:

500 ml apă

140g mălai

20g parmezan

2 pere mici nu foarte coapte

1 ceapa mică

sare, piper

2-3 rămurele de cimbru proaspăt

1/2 fulgi de chilli uscați (opțional)

2-3 linguri de pesto

legume: dovlecel, ardei gras, ardei iute

2-3 linguri ulei de in presat la rece Elixir

3-4 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece

Tăiați în cubulețe mici perele, înlăturați semințele și porțiunile tari, puteți păstra chiar și coaja. Tocați mărunt ceapa. Important e să aveți niște pere nu foarte dulci și tari. Puneți pe foc într-o oală 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece, lăsați-l câteva secunde apoi adăugați ceapa, perele și cimbrul proaspăt și căliți până când ceapa a devenit moale și translucidă, iar perele s-au caramelizat puțin. Turnați peste pere apa la temperatura camerei și lăsați în continuare pe foc, odată ce a dat în clocot adăugați în ploaie mălaiul și amestecați continuu cu un tel. Lăsați mămăliga să fiarbă cu un capac deasupra și mai amestecați din când în când, aveți grijă la stropii de mămăligă fierbinți. Peste 20 de minute ar trebui să fie gata. La final adăugați parmezanul dat pe răzătoare, sare și piper după gust, puteți arunca acolo și ierburile voastre uscate preferate, eu am pus și niște fulgi de chilli uscați 🙂 Lăsați mămăliga să se odihnească câteva minute. Preîncălziți cuptorul la 180°C, ungeți o tavă rotundă pentru cuptor (eu am folosit una din fontă) cu diametrul de 20-25 cu o lingură de ulei de floarea soarelui, puneți mămăliga în tavă, nivelați și dați la cuptor pentru încă 20 de minute, mai puteți adăuga parmezan extra deasupra. Între timp puteți coace pe o plită câteva legume, eu am copt niște ardei iute care a fost super gustos, ardei gras și niște mini dovlecel pe care îl aveam de la țară. Combină-le cu pesto de busuioc și un pic de smântână și pune-le peste mamaliga coapta alături de uleiul de in presat la rece, rezultatul va fi un prânz absolut delicios și sănătos. Enjoy!