Este prima oară când colorez ouă de Paște cu coloranți naturali (nu le-am colorat până acum nici măcar cu vopseaua clasică) și pot să spun că sunt plăcut surprinsă de rezultat, mi-a ieșit o mică galaxie de care sunt mândră. Culoarea albastră am obținut-o folosind varză roșie, cea grena a ieșit din clasicele foi de ceapă și pentru galbenul intens am folosit turmeric. Nu am avut intenția să îmi iasă o culoare uniformă, nici pe departe, de aceea am ales să colorez și ouă de prepeliță, mi se par fascinante. Am încercat și metoda cu ciorapul, dar florile nu au stat la locul lor de aceea au ieșit tot felul de pete abstracte 😀 Dacă vreți culori vii și intense vă recomand ouăle cât mai bio, cu coaja cât mai deschisă la culoare.

ouă de Paște

Ouă de Paște colorate natural – metodă:

O jumătate de varză roșie medie

Două mâini de foi de ceapă (eu am amestecat foi de ceapă roșie cu foi de de ceapă albă)

Un pliculeț de turmeric de 20g

8 linguri de oțet (ajută la fixarea culorilor)

2l și jumătate de apă

10-12 ouă medii preferabil albe și 10-12 ouă de prepeliță

Dacă vreți să colorați mai multe ouă de Paște dublați sau triplați cantitățile.

ouă de Paște

Spălați bine ouăle. Înarmați-vă cu trei cratițe de mărime medie. Tocați varza mărunt așa cum ați face pentru salată. Puneți un litru de apă cu varza tocată mărunt și 6 linguri de oțet într-o oală. În altă oală puneți un litru de apă, 2 linguri de oțet și foile de ceapă, iar într-o oală ceva mai mică puneți jumătate de litru de apă și turmericul. Lăsați cele trei poțiuni să dea în clocot, reduceți un pic focul și mai lăsați-le încă 10-15 minute să fiarbă. După ce au fiert trebuie să le lăsați să se răcească. Cât timp se răcesc spălați bine ouăle. Din oala cu varză roșie veți avea nevoie doar de lichid, așa că strecurați și aruncați varza. Puneți câte 3-4 ouă de găină în fiecare vas și puneți din nou la fiert pentru 7 minute. După ce au fiert timp de 7 minute adăugați și ouăle de prepeliță și mai fierbeți 2-3 minute. Ca să îmi fie mai ușor și pentru ca ouăle să fie acoperite în întregime de lichid am transferat lichidul în niște ibrice. Opriți focul și lăsați ouăle să stea în lichidul colorat peste noapte în felul asta culorile vor fi mai intense. Eu le-am transferat cu grijă în niște borcane curate pe care le-am sigilat bine. Dacă nu aveți chef să faceți asta (vă înțeleg perfect, sunt ceva vase de spălat după) puteți să le lăsați în vasele în care le-ați fiert și să le acoperiți cu staniol. A doua zi scoateți ouăle pe un șervețel de bucătărie, lăsați-le un pic să le usuce și dacă vreți să le dați un pic de luciu, tot cu ajutorul unui șervețel de bucătărie înmuiat în ulei vegetal, le puteți lustrui un pic.  Un Paște frumos cu soare să aveți 🙂

ouă de Paște

ouă de Paște

ouă de Paște

ouă de Paște

ouă de Paște