Pizza cu blat de conopida era pe lista mea de to do de mai bine de un an de zile, abia acum câteva zile am reușit să o dau jos din cui și asta pentru că, mai mult ca niciodată, simt că trebuie să experimentez cât mai creativ în bucătărie. E o încercare pe care v-o recomand și vouă, un experiment ce merită repetat și reinterpretat. La provocarea prietenilor de la Elixir de a găti mai sănătos am încercat mai multe rețete vegane și gluten free în ultima vreme, le voi împărtăși cu voi în fiecare vineri, așa cum fac de ceva timp încoace. Iar dacă și vouă vă plac experimentele sănătoase în bucătărie vă invit să aruncați o privire peste concursul Elixir, intrați aici, gătiți sănătos și puteți câștiga un city break 🙂

pizza cu blat de conopida

pizza cu blat de conopida

pizza cu blat de conopida

Ingrediente pizza cu blat de conopida:

500g conopida

30g brânză cheddar dată pe răzătoare

20g parmezan ras

2 ouă

100g făină de migdale

50g făină de orez

un praf de nucșoară proaspăt măcinată

un praf de piper proaspăt măcinat

două linguri de ulei de in presat la rece Elixir

3-4 linguri sos de roșii pentru pizza (găsești rețeta aici sau poți folosi un sos de pizza gata preparat)

70 g branză brie

pizza cu blat de conopidapizza cu blat de conopida

Mi-a ieșit o pizza rotundă de 30 cm și una ovală, mai micuță. Am ales următoarele topping-uri:  salată verde, ceapă roșie, ardei capia, varză kale, avocado, germeni de ridiche, ciuperci și dovlecel. Voi puteți alege orice topping-uri vă plac și să le combinați așa cum vă dictează imaginația și papilele. Pizza cu blat de conopida nu este o pizza tradițională asta e clar, dar este un substitut gluten free excelent la pizza pe care o știm cu toții. Eu am ales o conopidă mai micuță de la piață, nu am folosit-o pe toată, am folosit doar jumătate de kilogram și mi s-a părut o cantitate suficientă pentru doi oameni înfometați 🙂 Puneți conopida în blender și blendați până ce ați obținut o textură foarte similară cu cea a orezului. Eu am folosit un blender micuț deci am făcut procedura asta în mai multe etape. Puneți conopida într-un bol împreună cu făina de migdale, ouăle bătute separat, brânza cheddar, parmezanul, făina de orez, nucșoara și piperul și amestecați cu o spatulă până ce veți avea o compoziție omogenă și un pic lipicioasă. Preîncălziți cuptorul, eu am folosit funcția de pizza, ceea ce înseamnă cam 220 °C, dar puteți folosi și 200 °C. Tapetați două tăvi cu hârtie de copt și distribuiți aluatul, l-am întins cu ajutorul spatulei, nu trebuie să vă iasă o formă perfect rotundă. Dați pizza la cuptor pentru 15-20 de minute dacă folosiți temperatura de 220  °C sau 30 de minute daca folositi 200 °C sau până când aluatul a căpătat o culoare frumoasă aurie. După cele 20 de minute am distribuit sosul de roșii și brânza brie pe unul dintre blaturile de pizza și am dat dat la cuptor timp de 5 minute, pe celălalt am pus varză kale și am mai dat la cuptor tot la fel, timp de 5 minute. Între timp am tăiat grosier ardeiul, ceapa roșie, dovlecelul și ciupercile, le-am uns cu ulei de floarea soarelui presat la rece și le-am fript câteva minute pe grătar. Când am scos pizza din cuptor am pus legumele coapte pe grătar și salata verde proaspătă apoi am pus uleiul de in, a fost delicioasă 🙂

pizza cu blat de conopida

pizza cu blat de conopida