Acum ceva timp am experimentat o polenta cu pere, încă mai am de lucrat la ea, până atunci am să împărtășesc cu voi noua mea descoperire, o polenta cu naut fiartă în lapte, absolut delicioasă, care e un dish consistent în sine, nu veți avea nevoie de nimic altceva în plus decât de câteva ciuperci și un pesto de leuștean genial. Sunt curioasă voi ce rețete românești ați mai reinventat 🙂

polenta cu naut

polenta cu naut

Ingrediente polenta cu naut:

O lingură de ulei de masline
20 g unt

O conservă de năut Sun Food

O ceapă mică roșie
1 cățel de usturoi
600ml lapte 3.5% grasime
80g mălai pentru mămăligă
1/4 linguriță cimbru uscat
1/4 linguriță oregano uscat
1/4 linguriță turmeric
1/4 linguriță piper proaspăt măcinat
100g urdă dată pe răzătoare
20g parmezan dat pe răzătoare
un praf de sare

Pentru ciuperci aveți nevoie de:

6-7 ciuperci champignon
2 linguri ulei de măsline
2-3 rămurele cimbru proaspăt

Pentru rețeta de pesto din leuștean vă invit să aruncați o privire pe blogul Andrei, Mint & rosemary 🙂

polenta cu nautpolenta cu naut

Tăiați ceapa mărut, iar usturoiul tăiați-l rondele. Puneți pe foc o cratiță cu fund gros (asta va preveni ca polenta să se lipească de fundul vasului), puneți la încins uleiul de măsline și untul, apoi adăugați ceapa, usturoiul și un praf de sare și căliți la foc mic până ce ceapa se va înmuia. Adăugați apoi năutul scurs de lichidul din conservă și mai căliți 1-2 minute. Puneți apoi laptele împreună cu ierburile uscate (cimbru și oregano) și lăsați la foc potrivit până ce atinge punctul de fierbere. Puneți apoi totul într-un blender și mixați până ce aveți o compoziție omogenă, puteți folosi chiar și un blender de mână așa cum am făcut eu. Puneți din nou compoziția pe foc, mai lăsați-o 1-2 minute, apoi începeți să adăugați mălaiul în ploaie și amestecați continuu cu un tel. Amestecați timp de câteva minute apoi lăsați mămăliga să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute sau până când s-a gătit complet. Între timp vă puteți ocupa de ciuperci. Dacă găsiți niște ghebe sau gălbiori la piață merg chiar mai bine. Mie îmi place să le las bucăți mari voi le puteți tăia așa cum vă place. Încingeți o tigaie cu uleiul de măsline. Puneți ciupercile, adăugați si cimbrul proaspăt, apoi căliți-le cam 5-7 minute sau până capătă o culoare frumoasă, aurie. Când polenta este aproape gata adăugați urda și parmezanul și omogenizați. Potriviți gustul, mai adăugați sare, piper dacă simțiți nevoia. Puneți pesto-ul de leuștean deasupra împreună cu ciupercile and enjoy 🙂

polenta cu nautpolenta cu naut