Bamele au început să apară pe tarabele piețelor și de cum le-am văzut mi-am zis că trebuie să fac neapărat ceva ușor și delicios, așa că am făcut ceva cu adevărat simplu, o salata de bame, o salată caldă mai exact, fasolea și năutul i-au dat acel plus de proteine și textură, roșiile i-au dat culoare și aromă, iar boiaua a întregit acest fel de mâncare ce poate fi cu ușurință un prânz sățios, o cină delicioasă sau o gustare binevenită după o zi lungă și călduroasă. Știu că nu foarte multă lume apreciază bamele, dar sunt absolut delicioase gătite la cuptor.

Ingrediente salata de bame coapte:

250-300 g bame

o conservă de năut Sun Food

o conservă de fasole roșie Sun Food

1 linguriță de boia (eu o prefer pe cea picantă)

2-3 linguri ulei de măsline

un praf de piper proaspăt măcinat

200g roșii cherry multicolore

4-5 frunze de busuioc proaspăt

coaja de la o lămâie netratată

Spălați bine bamele și lăsați-le într-o sită la scurs. Preîncălziți cuptorul la 230 °C. Scurgeți lichidul din conservele de năut și fasole și spălați bine năutul și fasolea. Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt, tăiați bamele mai groase rondele, apoi o parte dintre bame le puteți secționa, iar pe restul le puteți lăsa întregi. Așezați bamele în tava de copt împreună cu năutul și fasolea. Presărați peste ele piperul și boiaua, adăugați uleiul de măsline și coaja rasă de lămâie și amestecați astfel încât ingredientele să se regăsească peste toate legumele din tavă. Dați la cuptor pentru 15 minute. Între timp tăiați roșiile cherry jumătăți sau sferturi. Încingeți o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și adăugați roșiile cherry, gătiți preț de 4-5 minute. Odată ce bamele sunt gata amestecați-le cu roșiile cherry și busuiocul proaspăt și serviți această minunăție cât e caldă. Am descoperit că merge de minune cu smântână grasă deasupra. Enjoy!