Pavlova este acea bezea uriașă pe care o poți personaliza în multe feluri, cu fructele și aromele tale preferate. În principiu nu ai nevoie decât de ouă și zahăr. Însă, ca să obținem o pavlova tare la exterior și moale la interior, aromată și nu foarte sfărâmicioasă, trebuie să ne ghidăm după câteva reguli ușor de urmat:

Ouăle trebuie să fie mari, proaspete și la temperatura camerei

Scoateți-le din frigider cu vreo 3 ore înainte să vă apucați efectiv de treabă. Dacă vreți să faceți o singură pavlova măricică, aveți nevoie de 4 ouă (doar albușurile), 250 g zahăr și un mixer puternic. Separați ouăle, aveți grijă să nu scăpați urme de gălbenuș sau coji de ou printre albușuri. Cel mai simplu mod de a le separa e cu ajutorul propriilor degete, adică metoda doi indicată de Jamie Oliver aici.

pavlova
Adăugați un praf de sare peste albușuri înainte de a porni mixerul.

Începeți să bateți albușurile la viteză maximă. Când albușurile încep să prindă consistență și nu sunt nici foarte moi, dar nici prea tari începeți să adăugați zahărul, foarte important, lingură cu lingură.

Nu vă grăbiți, zahărul trebuie adăugat treptat.

Cel mai simplu mod ar fi să adăugați o lingură de zahăr, numărați lent până la 10 apoi adăugați-o pe următoarea. Stiu, sună ușor stupid, dar e o metodă eficientă și te ajută să fii ceva mai zen :). E foarte important ca zahărul să se dizolve în albușuri, iar la final să aveți o consistență glossy, da, ca revistele glossy :D.

Cât timp bateți albușurile încălziți cuptorul la 180 °C

Nu vă speriați, veți schimba temperatura odată ce veți băga pavlova la cuptor.

Ingredientele magice: amidon, oțet din vin alb și bitartrat de potasiu

Aromele: vanilie sau portocală

După ce ați bătut ouăle cu zahărul adăugați 2 lingurițe de amidon, o linguriță de oțet din vin și câteva de picături de esență vanilie. Câteodată folosesc esență de portocală, dă o aromă interesantă. Încorporați totul cu o spatulă, amestecând încet de sus în jos. Dacă doriți o consistență și mai tare la exterior vă recomand să adăugați un sfert de linguriță de bitartrat de potasiu sau cream of tartar, cum mai este denumit. Eu mi-am cumpărat de pe site-ul Păstaia de vanilie.

Pentru o pavlova arătoasă folosiți un poș 

Desenați cu un creion un cerc cu diametrul de 18-20 cm pe foaia de copt. Așezați foaia de copt într-o tavă clasică de aragaz. Puteți să faceți și mini pavlove. Desenați cercuri mai mici folosindu-vă de gura unui pahar, asigurați-vă că lăsați spațiu suficient între ele. Ar trebui să aveți 4-6 mini pavlove pe foaia de copt. Mini pavlovele sunt foarte arătoase și vă puteți impresiona prietenii cu aceste forme drăgălașe.

Dacă nu aveți un poș puteți folosi o pungă de unică folosință cu vârful tăiat sau pur și simplu le puteți pune cu o lingură formând o scobitură în mijloc. Eu una prefer să le dau o formă din poș, fac mai întâi baza, orientându-mă după cercul desenat, apoi circular desenez marginile și mă asigur că am o scobitură generoasă în mijloc căci acolo va sta umplutura.

Dați pavlova la cuptor și scadeți temperatura la 150 °C, după 15 minute scadeți temperatura la 100 °C și mai lăsați încă 15-20 minute. Foarte important, nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii și nici imediat după aceea. După ce stingeți cuptorul pavlova mai trebuie să stea cel puțin 30 de minute cu ușa cuptorului închisă. Abia apoi o puteți scoate în lume.

Umplutura: smântână pentru frișcă 35 % grăsime și multe fructe

Pentru că pavlova în sine este suficient de dulce puteți folosi ca umplutură o smântână pentru frișcă neîndulcită. Important este să fie grasă, peste 30% grăsime, adică double cream. Dacă veți folosi o frișcă de la tub, care e foarte aerată, pavlova se va înmuia, asta dacă o lăsați în frigider. Dacă o consumați imediat nu ar fi așa o mare tragedie să folosiți frișcă de la tub. Puteți adăuga în smântâna pentru frișcă (pe care o bateți după ce a stat măcar o zi în frigider) semințele de la o păstaie de vanilie și fructul pasiunii, peste care puteți pune fructe de sezon, frunze de mentă, fulgi de migdale și ce vă mai face vouă viața mai frumoasă. Merg foarte bine fructele acrișoare, chiar și gemul acrișor sau rubarba coaptă.

Acum vă las în compania pavlovelor pe care le-am făcut în ultima vreme:

20170324-IMG_2777-2

20170423-IMG_5851

20170628-IMG_3752

20170628-IMG_3731

20170324-IMG_2807

20170324-IMG_2797-5

20170712-IMG_5316-2

20170628-IMG_3765

20170604-IMG_1723

20170604-IMG_1724-3

20170604-IMG_172020170604-IMG_1708