Primesc constant întrebări despre modul în care planific set-up-ul fotografiilor, despre lucrurile care mă inspiră, despre felul în care îmi aleg culorile și props-urile, dar și despre felul în care editez fotografiile, una dintre părțile mele preferetale ale întregului proces de creație. Înainte de a puncta câteva dintre lucrurile după care mă ghidez în tot acest proces, vă invit să aruncați o privire peste video-ul scurt de aici în care puteți vedea câte ceva din culisele unei zile obișnuite de lucru, un video făcut în parteneriat cu prietenii de la Benq Romania.

Cum începe totul, cum se naște ideea, de unde vine inspirația? Mă bucur că sunt întrebată des despre cum începe totul, căci este un pas extrem de important pentru mine. Nu mă apuc niciodată să fac fotografii fără un plan bine stabilit dinainte, obișnuiam să fac asta pe vremea când abia făcusem primii pași în acest domeniu și câteodată devenea frustrant și destul de time consuming. În opinia mea ideea unei fotografii culinare ar trebui să înceapă cu mult înainte de ședința foto propriu-zisă, în felul acesta câștigi o grămadă de timp și te poți concentra 100% pe ceea ce ai de făcut, având la îndemână toate elementele pe care le-ai stabilit deja.

Nu te feri să iei notițe tot timpul, inspirația este pretutindeni, una dintre sursele mele preferate de inspirație este Pinterest și fotografii mei preferați pe care îi urmăresc cu drag pe Instagram (găsiți o lista cu ei la finalul articolului), atunci când văd un set up interesant, o rețetă pe care aș vrea să o încerc și să o pozez, o fotografie în care lumina pică într-un mod deosebit o salvez sau fac screenshot și astfel îmi creez o paletă de lucruri diverse care mă inspiră. 

De asemenea mă inspiră fructele și legumele de sezon, culorile puternice și multe alte lucruri pe care le găsesc întâmplător, o farfurie veche dintr-un târg de vechituri sau o bucată de lemn roasă de timp pe care o igienizez și o transform în suprafață pentru viitoarele fotografii.

În cazul acestei fotografii totul a început cu un pepene galben, aveam în minte această scenă cu fructe și flori de sezon și elemente din sticlă care să te ducă cu gândul la o pictură cu natură statică. Voiam neapărat un pepene galben cu pulpa portocalie, l-am căutat o vreme la piață și prin supermarket, într-un final l-am găsit, un element cheie în tot acest proces este răbdarea. Voiam ca portocaliul să fie culoarea predominantă în această fotografie, așadar subiectul meu principal, pepenele în acest caz, trebuia să aibă neapărat miezul portocaliu. Am insistat pe această cromatică pentru că am vrut să transmit acel sentiment de vară călduroasă și plină de culoare.

Aveam totul planificat, doar ca intreg set-up-ul trebuia, in mintea mea, să conțină si elementul uman, insa cum fotografia finala era menita sa fie un cover pentru Reels si deci sa aiba dimensiunea de 16:9, elementul uman plus toate celelalte fructe plus limitarea fundalului foto nu aveau cum sa încapă în acel format restrâns de 16:9. Lumina naturală era destul de neprietenoasă așa că a trebuit să pun totul pe hold până a doua zi. Am renunțat complet la elementul uman, m-am rezumat la fructe și restul elementelor și am avut parte de cea mai frumoasă lumină în acea zi. Câteodată, când simți că lumina nu te ajută, nici inspirația nu e unde ar trebui să fie, atunci cel mai bine e să faci un pas înapoi și să iei o pauză.

Editez întotdeauna fotografiile pe calculator, în Lightroom, nu aș putea face asta pe telefon niciodată, am nevoie să văd totul cât mai clar, la scară cât mai largă, astfel încât să pot lucra în voie la detalii. Până pe la începutul anului am editat pe laptop, era cumva la îndemână, dar nu suficient așa că am trecut la următorul pas, monitorul BenQ SW271C, un monitor special gândit pentru fotografi. Are o diagonală de 27 inch cu un ecran 4K IPS, 100% sRGB spațiu de culoare, conectivitate USB Type-C, alături de HDMI 2.0, Display Port 1.4 și un cititor de carduri SD. Monitorul vine direct din fabrică calibrat pentru o acuratețe cât mai mare a culorilor. Totodată monitorul este certificat de către Calman și validat de Pantone.

Conține și un fel de telecomandă, HotKey Puck G2, care este de mare ajutor, îți permite să schimbi cu ușurință anumite setări ale monitorului fără a mai caută prin meniu, cum ar fi de exemplu ajustarea luminozității sau schimbarea modurilor de culoare.

O lista care sper să vă inspire:

Linda Lomelino https://www.instagram.com/linda_lomelino/

Viola Virtamon https://www.instagram.com/violaminerva/

Rachel Korinek https://www.instagram.com/twolovesstudio/

Patricia Nascimento https://www.instagram.com/cocoebaunilha/

Bea Lubas https://www.instagram.com/bealubas/

Violeta Pasat https://www.instagram.com/violeta.pasat/

Ines Mendes https://www.instagram.com/inesananasehortela/

Food Stories – Nora Eisermann & Laura Muthesius https://www.instagram.com/_foodstories_/

Julia Bulygina – https://www.instagram.com/bbul_julia/