Culoarea acestui somon de Alaska, pescuit din nordul Oceanului Pacific, este absolut uluitoare, de la minunatul său colorit am pornit și am ajuns la acest bol plin de arome, texturi si culori vii. Peștele de Alaska trăiește în larg, se hrănește cu plancton și crustacee, parcurge mii de kilometri și de aceea carnea lui este mult mai densă, mai gustoasă și mult mai sănătoasă decât cea a peștelui de acvacultură.

Capturarea peștelui în Alaska se face sustenabil, volumul capturilor este strict controlat de către stat, iar toate resturile rămase în urma curățării acestora (oase, măruntaie, solzi etc) sunt folosite pentru obținerea de îngrăsăminte, furaje sau produse cosmetice. Mai multe informatii de ajutor despre peștele din Alaska, despre modul în care acesta este pescuit, despre beneficiile acestuia pentru sănătatea noastră, dar și a planetei găsiți pe site-ul https://alaskaseafood.ro/ el este disponibil în toate supermerket-urile de la noi, găsiți aici o lista cu numele brand-urilor care comercializează pește din Alaska.

somon
somon

Ingrediente pentru două persoane:

400g file somon Sockeye Alfredo

2 căței de usturoi zdrobiți sau dați pe răzătoare

2-3cm ghimbir dat pe razătoare

2 linguri sos de soia

1 linguriță de miere

o conopida mica

3 morcovi mici

3 morcovi violet (puteti folosi doar morcovi obisnuiti sau alte legume)

1 linguriță cumin

1 linguriță sumac

1 linguriță turmeric

3 linguri ulei

sare, piper.

Patrunjel proaspăt, ceapă verde, mărar

Opțional, icre de somon

Pentru hummus aveți nevoie de:

1 conservă de năut 400g

zeama de la o lămâie

1/2 linguriță cumin

1 linguriță și jumătate tahini

1 cățel mic de usturoi

2-3 linguri ulei de măsline

Începeți cu marinarea somonului, tamponați-l cu un servet de hârtie apoi puneți-l într-un bol alături de ingredientele pentru marinadă: sosul de soia, ghimbirul ras, usturoiul zdrobit, mierea, sare, piper, ungeți somonul cu marinada pe toate părțile și dați deoparte până ce vă ocupați de restul ingredientelor.

Preîncălziți cuptorul la 190 grade Celsius, tăiați morcovii rondele potrivite și amestecați într-un bol cu sumacul, cuminul, sare, piper si 1 lingură de ulei. Mărunțiți conopida și amestecați-o în alt bol cu turmericul, 2 linguri de ulei, sare, piper. Puneți legumele într-o tavă încăpătoare, scurgeți puțin somonul de marinadă și puneți-l într-o tavă mai mică cu pielea în jos, dați legumele și somonul la cuptor pentru 20-25 de minute, verificați legumele din când în când și întoarceți-le cu spatulă.

Între timp vă puteți ocupa de hummus, puneți boabele de năut scurse de lichid într-un blender, alături de zeama de lămâie, cuminul, pasta de tahini, sare, piper și cățelul de usturoi tăiat rondele și blendați, adăugați câteva linguri de apă până ce veți obține consistența dorită. La final încorporați în hummus, 2-3 linguri de ulei de măsline, puteți crea bolul plin de legume, arome și culori așa cum vă place. Enjoy!