Sezonul cireșelor este absolut îmbietor, iar tentația de a le pune în orice desert este mare, așa s-a născut acest delicios cheesecake cu cirese si urda.

cheesecake cu cirese
cheesecake cu cirese
cheesecake cu cirese

Ingrediente cheesecake cu cirese:

500g urda

300-400g cireșe fără sâmburi

1 ou întreg și un gălbenuș

50 ml frișcă lichidă

50g smântână

3 linguri de zahăr

zeama de la jumătate de lămâie

1 linguriță amidon de porumb

o linguriță extract de vanilie

200g biscuiți digestivi

70g unt

cheesecake cu cirese

Preîncălziți cuptorul la 175 °C. Mărunțiți fin biscuiții, topiți untul și lăsați-l să se răcească, amestecați-l cu biscuiții până ce veți avea o textură similară cu cea a nisipului umed. Pregătiți o formă de tort cu fund detașabil cu diametrul de 18 cm (cantitățile sunt pentru un cheesecake mai micuț), tapetați forma cu unt și hârtie de copt și îmbrăcați fundul și laturile acesteia în staniol, vrem să o sigilăm bine pentru că mai apoi va sta pe baie de apa. Punem biscuiții amestecați cu untul în formă și presăm bine cu mâinile sau cu fundul unui pahar, coacem baza de biscuiți pentru 10 minute până când se va întări puțin și se va rumeni ușor.

Lăsăm forma cu stratul de biscuiți să se răcească. Pentru compoziția de cheesecake cel mai indicat ar fi să aveți toate ingredientele la temperatura camerei. Eu am folosit o urdă de la Lidl din gama Cămara noastră, o găsiți în mod obișnuit pe raft nu numai în cadrul săptămânii românești, mi s-a părut excelentă pentru această rețetă, o puteți înlocui și cu cremă de brânză Philadelphia sau cu branza de vaci pentru prăjituri Pilos tot de la Lidl, aceea de 1kg. Puneți urda într-un vas încăpător, adăugați zahărul, nu l-am măsurat exact, dar au fost în jur de 3 linguri, puteți pune chiar mai puțin sau un pic mai mult dacă vreți un cheesecake mai dulce, însă v-aș recomanda să nu îl faceți prea dulce pentru că îl puteți servi rece cu dulceață deasupra, yum.

cheesecake cu cirese

Amestecați deci într-un bol urda cu zahărul, amidonul și un praf de sare, puteți folosi un mixer de mână la viteză mică și mixați doar atât cât să se omogenizeze compoziția. Adăugați apoi zeama de lămâie, vanilia, frișca lichidă și smântâna și mixați din nou la viteză mică, doar cât să se încorporeze totul, adăugați apoi oul întreg, mixați ușor, apoi gălbenușul și mixați din nou. Puneți jumătate din compoziție în formă, distribuiți cireșele, apoi adăugați restul de compoziție și nivelați.

cheesecake cu cirese

Puneți forma de tort într-o tavă micuță, adăugați un pahar de apă în tavă și coaceți preț de 50 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, altfel este posibil să apară crăpături. Atunci când vedeți că cheesecake-ul se desprinde ușor de pe pereții formei și eventual este un pic maroniu pe margini atunci opriți cuptorul, întredeschideți-l doar puțin și lăsați-l așa preț de 15 minute, deschideți apoi ușa cuptorului larg și lăsați-l să se răcească acolo preț de alte 10-15 de minute după care îl puteți lăsa să se răcească complet pe blatul de bucătărie. Odată ce s-a răcit complet îl puteți acoperi și îl puteți băga la frigider. Cheesecake-ul va fi excelent a doua zi. Enjoy!

cheesecake cu cirese