Cum bine spunea cineva pe instagram „cheesecake cu dulce de leche e un soi de match made in heaven” 🙂 după ce am făcut rețeta asta nu pot spune decât că este cât se poate de adevărat. Ador cheesecake-ul clasic făcut la cuptor, are parcă un gust mai autentic decât cel fără coacere, dar asta nu înseamnă că refuz din start o felie de cheesecake la rece.

cheesecake cheesecake

Ingrediente cheesecake cu dulce de leche:

1kg cremă de brânză pentru desert

200g zahăr

50g unt topit

250g biscuiți digestivi

150g dulce de leche

zeama de la jumătate de lămâie

o linguriță amidon

o linguriță esență de vanilie

3 ouă întregi și un gălbenuș

cheesecake

Cantitățile sunt suficiente pentru o formă de tort cu diametrul de 23-25cm. Luați o bucată suficient de mare de hârtie de copt și puneți-o în forma de tort, încercați să o modelați pe forma de tort, nu aveți nevoie să vă folosiți și de unt, dacă nu vă iese atunci ungeți forma cu un strop de unt. Prefer să îmbrac forma de tort cu o foaie generoasă de hârtie de copt, asigurându-mă în felul asta că umplutura nu ca migra nicăieri. Începeți cu biscuiții, mărunți-i într-un robot de bucătărie. Preîncălziți cuptorul la 200 °C. Topiți cele 50 de grame de unt pe foc mic, lăsați-l câteva minute să se răcească, apoi adăugați-l peste biscuiții mărunțiți și amestecați până ce obțineți consitența nisipului umed, dacă totuși amestecul vi se pare uscat mai adăugați un strop de apă. Adăugați biscuiții în tava de copt, presați-i cu mâna până ce aveți un strat dens și omogen și coaceți-i la preț de 8-10 minute. Scoateți forma de tort după cele 10 minute și lăsați-o să se răcească, reduceți temperatura cuptorului la 160 °C. Între timp vă puteți apuca de compoziția de cheesecake. În bolul unul mixer, folosind paleta pentru compoziții umede, ca aceasta adică, daca nu aveți mixer multifuncțional atunci puteți face manual compoziția folosind o spatulă, puneți crema de brânză (eu folosesc de obicei celebra găletușă de la Lidl, mi se pare foarte potrivită pentru cheesecake, vă mai recomand și cu brânza Philadelphia). Puneți peste crema de brânză zahărul, amidonul și un praf de sare și amestecați la viteză foarte mică până ce crema va avea un aspect lucios, adăugați apoi zeama de lămâie și vanilia și amestecați în continuare.

Începeți să adăugați ouăle, unul câte unul, adăugați un ou, mixați la viteză mică până acesta este încorporat complet apoi adăugați-l pe următorul, la final adăugați gălbenușul și mixați din nou. Opriți mixerul și mai amestecați un pic compoziția cu o spatulă, cu mișcări line de sus în jos, nuamestecați compoziția prea mult. Turnați compoziția în forma de tort și nivelați. Adăugați dulce de leche (am gasit unul romanesc de la Cămara Moțului, puteți să folosiți o cantitate mai mică dacă vreți un cheesecake mai puțin dulce) cu o lingură din loc în loc, apoi folosindu-vă de o scobitoare trasați modele, să le zicem, abstracte :D. Puneți un ibric cu apă pe foc, aveți nevoie de o cantitate suficientă cât să acopere 1-2 cm din fundul unei tăvi de aragaz. Puneți două folii de aluminiu în cruce, puneți forma de tort în mijlocul lor, împăturiți staniolul în jurul formei de tort. Puneți cheesecake-ul în mijlocul tăvii de aragaz în care ați pus apa fierbinte, coaceți cheeseceke-ul pentru aproximativ o oră sau până când marginile acestuia sunt compacte, iar mijlocul este un pic moale, dar nu lichid, opriți cuptorul, nu deschideți ușa încă, mai lăsați 5-10 minute, apoi lăsați ușa cuptorului întredeschisă 15-30 de minute astfel încât cheesecake-ul să se acomodeze treptat cu temperatura camerei. Scoateți-l din cuptor și lăsați-l să se răcească complet. Odată ce s-a răcit puneți-l în frigider, nu-l eliberați încă din formă, acoperiți cu folie alimentară, a doua zi va fi numai bun 🙂

cheesecake