Crăciunul de anul acesta nu pare să mai fie despre cozonac ci despre coronita cu fructe confiate, adică un soi de cozonacel reinterpretat, pufos si delicios, numai bun de pus pe masa de Crăciun. Sper să încercati si voi acestă rețetă de coronita cu fructe confiate și să vă bucurați de ea alături de cei dragi. Reiau aici aceeași provocare de luna aceasta, o provocare la care țin foarte mult și pe care văd că ați îmbrățișat-o cu căldură, mai ales pe Instagram. Provocarea sună cam așa: gătiți orice vă bucură inima în luna decembrie, poate fi un aperitiv, un fel principal de sărbătoare sau un desert cu arome crăciunești, orice vă face să intrați în atmosfera de sărbătoare, folosiți untul Lurpak, faceți o fotografie (două, trei, câte vreți voi) în care să se vadă preparatul, dar și pachetul de unt (puteți chiar să fotografiați preparatul în diverse stadii de pregătire). Postați fotografia pe Instagram sau Facebook, dați tag mie (Pancake Planet) și contului Lurpak, nu de alta, dar să vă vedem și noi pozele si folositi hashtagul #craciunulmeritalurpak. Aveți timp până la sfârșitul lunii, iar la începutul lui ianuarie voi alege cel mai inspirat preparat surprins în cea mai reușită fotografie (sau fotografii dacă faceți mai multe). Premiul constă într-un voucher de 600 de lei la Kitchen Shop de unde vă puteți lua accesorii care să vină în ajutorul pasiunii voastre pentru gătit și un workshop de fotografie culinară și food styling one-to-one cu mine, hehe. Aștept cu nerăbdare fotografiile voastre cu preparatele de sărbătoare ^_^

coronita cu fructe confiate

coronita cu fructe confiate

coronita cu fructe confiate

coronita cu fructe confiate

Ingrediente coronita cu fructe confiate:

180 ml lapte

7g drojdie uscată

1 ou întreg plus un gălbenuș

60g unt Lurpak nesărat topit

400g făină 00 plus o lingură extra

coaja de la o portocală

un praf de sare

Umplutură coronita cu fructe confiate:

60 de grame unt moale Lurpak nesărat

150g zahăr brun

O linguriță scorțișoară

100-150g amestec de fructe confiate (eu am folosit merișoare, vișine, portocale și caise, puteți adăuga și fistic mărunțit)

o linguriță fulgi de migdale (opțional)

un ou și un praf de sare

coronita cu fructe confiate

coronita cu fructe confiate

coronita cu fructe confiate

Încălziți laptele, acesta nu trebuie să fie fierbinte doar cât să îl puteți atinge fără să vă ardeți, laptele trebuie deci să fie ușor călduț. Puneți laptele în vasul unui mixer cu cârligul pentru frământat atașat. Dacă nu aveți un mixer cu cârlig puteți frământa aluatul manual fără probleme, am făcut și varianta fără mixer și a ieșit la fel de bine.  Presărați drojdia uscată deasupra laptelui și lăsați-o câteva secunde apoi adăugați untul topit, oul întreg, gălbenușul și coaja de portocală, omogenizați apoi adăugați făina și praful de sare și porniți mixerul pentru frământat la viteză mică spre medie timp de aproximativ 8 minute sau frământați manual până ce aluatul a devenit elastic și nelipicios, mai adăugați cel mult o lingură de făină extra dacă simțiți că este cazul. Ungeți un bol încăpător cu un strop de ulei vegetal, formați o bilă din aluat și așezați-o în bol, acoperiți cu folie alimentară peste care puneți un prosop de bucătărie umezit cu apă călduță, apoi stors. Puneți aluatul la dospit într-un loc călduros ferit de curenți de aer. Eu îl las de obicei în cuptor pe funcția de dospire, adică la vreo 40 de grade. Aluatul trebuie să stea la dospit vreo oră, o oră și jumătate sau până ce își dublează volumul. Odată ce aluatul a crescut presărați un pic de făină pe blatul de lucru și întindeți aluatul cu un făcăleț formând un dreptunghi cu lungimea de aproximativ 35-40 de cm și lățimea de aproximativ 15-20 de cm. Faceți umplutura, amestecați zahărul brun cu scorțișoara, iar dacă folosiți fructe confiate mari cum sunt caisele de exemplu, tăiați-le în cubulețe mici. Ungeți aluatul cu untul la temperatura camerei, cel mai simplu e să vă folosiți mâinile, rupeți untul în bucăți mici și întindeți-le pe toată suprafața aluatului având grijă să lăsați 1cm margine neacoperită atât pe lungime cât și pe lățime. Presărați zahărul brun amestecat cu scorțișoara pe toată suprafața acoperită cu unt, apoi cu degetele presați ușor din loc în loc, la final adăugați fructele confiate. Rulați aluatul pe lungimea sa, sigilați capetele ruloului format, apoi folosind un pizza cutter tăiați longitudinal aluatul, după care împletiți-l și uniți capetele formând astfel o coroniță. Lăsați coronița la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute, apoi preîncălziți cuptorul la 180 °C, bateți un ou cu un praf de sare și un strop de apă, iar cu o pensulă ungeți coronița cu ou și presărați pe deasupra fulgii de migdale dacă îi folosiți, apoi dați-o la cuptor, pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 20-25 de minute sau până ce coronița va deveni aurie și frumoasă. După ce o scoateți din cuptor lăsați-o un pic să se odihnească apoi o puteți transfera pe un platou frumos în mijlocul mesei de Crăciun. Sărbători frumoase să aveți! 🙂

coronita cu fructe confiate

coronita cu fructe confiate

coronita cu fructe confiate

coronita cu fructe confiate