Demult îmi doream să fac covrigi acasă, e clar că mai am mult de exersat, dar au ieșit tare pufoși și gustoși. Mi-au amintit de vremurile în care mergeam la colindat și primeam covrigi și mere, covrigii aceia clasici, înșirați pe sârmă, care erau numai buni de ronțăit atunci când mergeai prin frig dintr-o curte în alta și cântai ușor afon, dar nimănui nu îi păsa de asta ci de magia obiceiului, obicei pe care azi cu greu îl mai simt așa cum îl simțeam atunci.

covrigicovrigi

Ingrediente covrigi cu cascaval si susan:

360 ml lapte călduț

7 drojdie uscată

1 linguriță miere

150 cașcaval Sofia de la Delaco

50 g zahăr brun

50 g unt topit

500 făină tip 000

1 linguriță sare

1 ou bătut

2 lingurițe de susan

Veți mai avea nevoie de 2L de apă și 50g de bicarbonat de sodiu

covrigi

În bolul mare al mixerului puneți laptele călduț, drojdia și mierea, amestecați și lăsați deoparte câteva minute, adăugați apoi untul topit, zahărul brun și făina amestecată cu sarea, adăugați treptat făina și și mixați cu ajutorul hook-ului sau puteți frământa și manual până ce aveți un aluat elastic, mai adăugați un pic de făină dacă vi se pare prea lipicios.

Puneți aluatul la crescut într-un bol uns cu un stop de ulei sau unt și lăsați-l la dospit, acoperit cu folie alimentară, într-un loc călduț, pentru o oră și jumătate sau până ce aluatul și-a dublat volumul. Odată ce acesta a crescut, apăsați-l din loc în loc cu mâna și răsturnați-l pe masa de lucru.

Preîncălziți cuptorul la 230 °C. Împărțiți aluatul în 10 părți egale și rulați fiecare parte pe masa de lucru într-un fir cât mai subțire, dar ușor mai gros în partea de mijloc și foarte lung (ar trebui să aibă cam 60cm) având grijă să nu rupeți extremitățile subțiri. Formați covrigii cam cum vedeți în acest video și aranjați-i o tavă de cuptor tapetată cu foaie de copt. Cel mai bine ar fi să puneți câte 3, 4 covrigi într-o tavă ca să nu se lipească între ei la copt.

Puneți la încălzit 2L de apă cu bicarbonatul de sodiu, odată ce aceasta a fiert luați-o de pe foc și treceți fiecare covrig prin apă cu o paletă pentru câteva secunde. Puneți-i din nou pe tavă și lăsați-i să se usuce câteva minute. Bateți oul și ungeți fiecare covrig în parte, presărați cașcavalul dat pe răzătoarea mică și susanul și coaceți covrigii pentru aproximativ 12 minute în cuptorul preîncălzit sau până ce aceștia devin aurii. Sunt foarte buni și a doua zi. Enjoy!

covrigi