Cred că am făcut cozonac doar de vreo 4-5 ori până acum, prima oară anul trecut. Dar de fiecare dată am mers la sigur cu rețeta Laurei Adamache, sau mai bine spus cu jumătate din rețeta ei. De ce un cozonac mai micuț și nu unul întreg? Pentru că e mai ușor de manevrat dacă ești la început. Și chiar dacă te temi de cozonac, nu ai de ce, e mai simplu decât crezi. Trebuie doar să i te dedici cam o zi întreagă 😀 Mie îmi place să adaug mereu câte ceva nou în umplutură: ciocolată amăruie sau albă, fistic, fructe confiate, sirop de agave etc. Am folosit o formă cu dimensiunile de 20cmx10cm și adâncă de 8cm. Dar dacă tot vă apucați de frământat cozonaci puteți dubla cantitățile, faceți o singură compoziție pe care atunci când o luați la frământat o împărțiți în două și la final o distribuiți în două forme din acestea micuțe. Mie mi se par mult mai simpatici cozonăceii și mai ușor de frământat. Înainte de toate, există o regulă clară în privința cozonacilor, mai toate ingredientele (ouăle, laptele, inclusiv făina) trebuie să fie la temepratura camerei.
Ingrediente pentru maia:
50 ml lapte grasime 3.5%
50 g făină 000 plus o linguriță extra
12 g drojdie proaspătă (cam jumătate dintr-un cub clasic de 25g)
Ingrediente pentru aluatul de cozonac:
Maia
275 g făină 000
75ml lapte 3.5% grăsime
45 g zahăr alb
5 g sirop de agave
1 ou mediu
50 g unt topit
coaja de la o portocală mică
O linguriță esență de vanilie
Un strop esență de portocală
Un vârf de cuțit de sare
Ingrediente umplutura pentru cozonac:
150 g nucă măcinată
40-50 ml lapte 3.5% grăsime
1 linguriță cu vârf cacao
1 linguriță de miere
50g zahăr
Un strop esență de rom
2 lingurițe fructe confiate (puteți folosi portocală confiată, cireșe confiate, merișoare confiate sau orice alte fructe confiate vă plac, le puteți înclocui și cu rahat tăiat mărunt)
50 g ciocolată neagră de bună calitate tăiată bucățele (puteți folosi și ciocolată albă sau un amestec între cele două)
Mod de preparare maia:
Încălziți laptele, nu îl fierbeți, important e ca la atingere să fie ușor călduț, să nu vă frigă. Opriți focul și adăugați peste el drojdia proaspătă fărâmițată, amestecați până ce aceasta se va dizolva. Adăugați treptat făina și amestecați cu o lingură de lemn, pudrați pe deasupra restul de făină, acoperiți cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l în cuptorul cu funcția de dospire pornită (adică vor fi cam 40 °C in cuptor) timp de o oră. Dacă nu aveți această funcție puteți pune maiaua într-un loc călduț, ferit de curenți de aer.
Mod de preparare aluat pentru cozonac:
Faceți o adâncitură în mijlocul făinii, adăugați maiaua, oul (bătut puțin înainte cu o furculiță sau un tel), laptele ușor călduț (așa cum a fost și atunci când ați făcut maiaua) și siropul de agave (puteți folosi miere dacă nu aveți sirop de agave). Amestecați ușor cu o lingură de lemn, apoi folosiți-vă mâinile până ce totul capată formă și consistență. Adăugați zahărul și sarea și încorporați-le în aluat. Apoi adăugați mirodeniile. Untul pe care l-ați topit trebuie să fie călduț, adăugați câte puțin și încorporați cu mâinile. Adăugați-l treptat, cam în vreo 3-4 etape. Mutați-vă cu aluatul pe blatul de bucătărie pe care l-ați uns cu un pic de ulei vegetal și frământați. Nu vă grăbiți, timp de 10-15 minute asta va fi activitatea voastră principală. Puteți să îl aruncați așa cum făceau bunicile sau străbunicile voastre, eu nu am avut norocul să asist la astfel de scene pitorești, dar m-am distrat trântind de câteva ori aluatul de masa de lucru 🙂 E gata când devine elastic. Toată această frământare poate fi și terapeutică. Faceți din cozonac o…mantră 🙂 Puneți aluatul într-un vas, acoperiți-l cu un servet curat de bucătărie și lăsați-l la dospit, așa cum ați făcut și cu maiaua, cam două ore sau până ce își dublează volumul.
Mod de preparare umplutură pentru cozonac:
Am ajuns la partea cea mai simplă. Ador umplutura de cozonac, miroase atât de bine. Amestecați nuca măcinată cu zahărul și cacaoa. Într-o cratiță pe foc topiți mierea, apoi adăugați imediat amestecul de nucă și amestecați. Amestecați laptele cu esența de rom și adăugați treptat peste nucă și încorporați. S-ar putea să aveți nevoie de mai puțin lapte. Trebuie să vă opriți din adăugat lapte atunci când vedeți că ați obținut o consistență cremoasă, ușor de întins, nu vreți să aveți o consistență prea apoasă. Odată ce aluatul a dospit răsturați-l pe masa de lucru unsă cu ulei și împărțiți-l în două. Întindeți cu mâna (va fi destul de ușor de întins) cele două bucăți de aluat în două foi cu lungimea egală cu cea a tăvii în care urmează să puneți cozonacul. Nu întindeți foarte mult foile, trebuie să fie un pic groase, altfel riscați să vă iasă umplutura din aluat. Distribuiți în mod egal umplutura pe cele două foi, apoi fructele confiate și ciocolata, având grijă să lăsați marginile libere, apoi rulați ca și cum ați face două rulade. Împletiți cele două rulade și puneți cozonacul în tava în care ați pus foaie de copt. Acum mai urmează o parte în care trebuie să așteptați căci cozonacul va trebui să mai stea la dospit cam o oră, timp în care va creșste și va depăși un pic marginile formei de copt. Odată ce a dospit pentru ultima oară puteți să îl ungeți cu un gălbenuș bătut cu un strop de lapte, puteți presăra o linguriță de zahăr peste el și în sfârșit îl puteți da la cuptorul preincălzit la 180°C timp de 30-40 de minute sau până când a căpătat o culoare frumosă aurie.
Un Crăciun minunat să aveți! 🙂
0 Comments