Crema catalana este unul dintre acele deserturi tradiționale aparent simple, dar care necesită un pic de atenție, mai ales în privința temperaturii, așa cum e pastel de nata sau creme brulee. În general astfel de creme îmi plac cu fructe acrișoare, de data aceasta am ales să folosesc fructe tropicale (papaya, guava, ananas) și un pic de mentă, combinația s-a dovedit a fi foarte răcoroasă și gustoasă.

crema catalana

Ingrediente crema catalana:

7 gălbenușuri (din albușuri puteți face o pavlova)

500 ml lapte

1 baton mic de scorțișoară

coaja de la o portocală (tăiată în fâșii lungi, nu răzuită)

coaja de la jumătate de lămâie (tăiată în fâșii lungi, nu răzuită)

o linguriță esență de vanilie sau un baton de vanilie

o păstaie de cardamom

100 g zahăr

o linguriță amidon

o conservă de fructe tropicale Sun Food (conține guava, papaya, ananas)

4-5 frunze de mentă

crema catalana

crema catalana

crema catalana

Puneți într-o cratiță încăpătoare laptele împreună cu batonul de scorțișoară, coaja de lămâie și portocală, esența de vanilie și cardamomul. Puneți laptele cu condimentele pe foc mic până ce atinge punctul de fierbere. Opriți focul dați laptele deoparte și lăsați-l timp de 15 minute până ce toate aromele se vor infuza. Între timp, într-un bol separat bateți gălbenușurile cu zahărul și amidonul folosind un tel. După cele 15 minute strecurați laptele, puneți-l din nou pe foc mic, lăsați-l un minut și apoi începeți să adăugați gălbenușurile amestecând cu telul continuu. Amestecați până obțineți o consistență groasă cam ca cea de budincă. Distribuiți compoziția în recipiente curate, ramekins sau borcane și acoperiți suprafața cu folie alimentară. Lăsați crema catalana să se răcească la temepartura camerei apoi băgați-o în frigider. A doua zi va fi numai bună de savurat. Înainte de a îndepărta folia alimentară faceți un piure, folosind un blender, din 3/4 de cutie de fructe tropicale cu două lingurițe din sucul din conservă și frunzele de mentă. Puneți piureul de fucte deasupra cremei catalane și restul de fructe întregi. Opțional, înainte de adăuga piureul de fructe, puteți presăra crema cu zahăr extra și îl puteți arde folosind o torță de bucătărie.

crema catalana

crema catalana