E abia al doilea an în care fac socata, s-a nimerit să o las la fermentat fix într-o perioadă în care a fost mai înnorat, de obicei știu că are nevoie de ceva mai mult soare, dar cu toate acestea a ieșit o socată foarte bună pe care m-am gândit să o adaug și într-o înghețată, găsiți rețeta mai jos. Pe la țară s-ar mai putea să găsiți niște soc înflorit, eu mi-am luat de la piață și nu a fost atât de proaspăt de aceea vă recomand ca atunci când îl luați direct din pom să îl și puneți în socată. Eu fac de obicei un borcan, două de 5L.

socata

socata

Ingrediente pentru socata:

4L de apă

400g zahăr (puteți folosi și mai puțin, 300g de exemplu dacă nu o vreți așa dulce)

100ml zeamă proaspăt stroasă de lămâie

7-8 flori de soc

2-3 lămâi feliate potrivit

După cum observați proporția ar fi de 100g zahăr, 25 ml zeamă de lămâie, 2 flori de soc la 1L de apă. În funcție de cât de mare este recipientul în care puneți socata vă faceți voi proporțiile. Până acum nu am pus drojdie, las natura să își facă treaba, poate am să încerc la un moment dat, sunt curioasă de rezultat. Amestecati zaharul cu zeama de lămâie, puteți folosi un tel până când obțineți un fel de icing gros. Apoi adaugați treptat 1L de apă din cei 4L până ce zahărul se dizolvă aproape complet, veți face practic un soi de sirop la rece. Puneți în vasul curat pentru socată florile de soc, asigurați-vă că nu au gândăcei sau flori uscate, le puteți și spăla dacă nu sunteți siguri de proveniența lor. Adăugați feliile de lămâie, siropul de zahar și restul de apă și amestecați ușor cu o lingură mare de lemn. Acoperiți vasul cu o farfurie potrivită și lăsați vasul lângă fereastră sau chiar afară. Eu o las de obicei 3 zile. După ce au trecut cele 3 zile strecurați socata și puneți-o în sticle în frigider. A doua zi va fi excelentă.

socata

socata

Cum am făcut ceva socată anul acesta mi-am zis să o transform și în altceva, așa că înghețata a fost primul gând care mi-a trecut prin minte.

Ingrediente pentru înghețata cu socata:

250 ml frișcă lichidă 30% grăsime

315 ml lapte

5 gălbenușuri

125 g zahăr

100 ml -125ml socată

socata

socata

Puneți într-o crăticioară pe aragaz, pe foc mic, laptele împreună cu frișca lichidă și așteptați până ating punctul de fierbere apoi mai lăsați un minut, două pe foc. Bateți gălbenușurile cu zahărul până ce se deschid la culoare. Adăugați treptat amestecul de lapte și frișcă peste amestecul de gălbenușuri și amestecați bine de fiecare dată când adăugați o parte din amestec. Puneți amestecul rezultat pe foc mic și amestecați continuu cu un tel până ce obțineți o compoziție asemănătoare cu budinca, veți obține practic un custard, poate dura în jur de 8-10 minute. Luați amestecul de pe foc, lăsați-l să se răcească un pic și adăugați 100ml de socată, amestecați și gustați. Dacă vreți un gust mai pronunțat puteți să mai adăugați un pic de socată, dar să țineți cont că gustul se va intensifica pe măsură ce înghețata se va răci. Am folosit pentru prima oară un aparat de făcut înghețată. De aici încolo nu faceți decât să urmați instrucțiunile aparatului de înghețată. În cazul meu, am lăsat compoziția să se răcească 4 ore în frigider, apoi am pus-o în apartul de înghețată și a mai durat 30 de minute până ce a fost gata, după care a pus-o în congelator. Dacă nu aveți o mașină de înghețată puteți lăsa compoziția să se răcească, apoi o puneți într-un vas pe care îl puteți ține în congelator și din jumătate în jumătate de oră amestecați înghețata, faceți treaba asta de vreo 3-4 ori, dă rezultate 🙂

socata