Aveam această focaccia cu struguri în minte de ceva timp. Nimic nu se compară cu un aluat pe care îl faci tu cu mânuțele tale, cu ingrediente proaspete și sănătoase. Știu că nu avem cu toții timpul sau îndemânarea necesare să coacem pâine, dar o focaccia cred că poate face oricine, fie ea cu struguri sau nu 🙂 nu necesită prea mult timp sau îndemânare și are la bază câteva ingrediente pe care le are oricine la îndemână. Cred că orice facem cu mâinile noastre are un plus de prospețime și de sănătate și ar trebui să ne facem mai des produse de panificație chiar dacă la început poate părea un pic dificil. Baza e foarte simplă, restul lăsați pe seama imaginației voastre. Imaginația mea a adus în aceeași tavă struguri, smochine și rozmarin. Am folosit ulei de rapiță presat la rece în locul celui clasic de măsline, a devenit unul dintre uleiurile mele preferate, mi-e așa de drag poate și pentru că îl folosesc des la prăjituri,în loc de unt. Dacă vreți și voi să îl încercați puteți câștiga un bax de ulei de rapiță (pe care să îl împărțiți cu cei dragi) dacă îmi spuneți aici sau pe facebook sau pe instagram, într-un comentariu, ce faceți voi ca să mâncați mai sănătos. Voi alege cel mai inspirat și convingător răspuns marți, 9 octombrie.
Ingrediente focaccia cu struguri:
500g făină (eu am folosit o făină de tip 00, am găsit-o într-un magazin cu produse italienești, dar găsiți și în hipermarket, insa puteti folosi si faina 550 sau orice făină pentru pizza)
350 apă călduță
7g drojdie uscată
o linguriță sare
4 linguri ulei de rapiță presat la rece Elixir
3 rămurele rozmarin
2 ciorchini de struguri negri
2 smochine
1/4 linguriță rozmarin uscat (sau proaspăt)
1/4 linguriță oregano uscat (sau proaspăt)
1/4 linguriță cimbru uscat (sau proaspăt)
1/4 linguriță piper
1-2 linguri griș
Puneți făina și sarea într-un bol încăpător. Puneți drojdia peste apa călduță și amestecați. Puneți apa peste amestecul de făină și sare și amestecați cu o lingură de lemn până ce tot lichidul este încorporat. Răsturnați amestecul pe blatul de lucru pudrat cu făină și aduceți toată compoziția laolaltă și uniformizați, apoi începeți să frământați timp de aproximativ 5 minute până ce veți avea un aluat elastic, foarte puțin lipicios. Vă recomand să aruncați un ochi peste tehnica de frământare a lui Gennaro Contaldo.Ungeți un bol cu un strop de ulei de rapiță presat la rece. Formați o bilă din aluat și așezați-o în bol. Umeziți un șervet curat de bucătărie cu apă caldă, stoarceți-l bine și acoperiți bolul. Lăsați aluatul la crescut, în loc călduț circa 1h. Îl puteți lăsa chiar în cuptor, ferit de curenții de aer. După 1h aluatul trebuie să își fi dublat volumul. Scoateți-l pe blatul de bucătărie pudrat cu foarte puțină făină și modelați-l așa cum vă place, eu l-am modelat într-o formă ușor ovală. Preîncălziți cuptorul la 240 °C. Pudrați o tavă de aragaz cu griș sau pesmet (nu aveți nevoie de hârtie de copt) și așezați aluatul în tavă, lăsați-l deoparte. Într-un bol amestecați uleiul de rapiță cu ierburile aromatice proaspete sau uscate, sarea și piperul și distribuiți uniform pe toată suprafața aluatului și folosindu-vă degetele masați practic aluatul formând mici adâncituri. Nu trebuie să puneți neapărat tot amestecul de ulei, doar cât să acoperiți toată suprafața aluatului, restul rămas îl puteți folosi peste focaccia atunci când este gata. Așezați strugurii așa cum vă place, eu am pus ciorchinele ca atare, tăiați smochinele felii potrivite și integrați-le și pe ele drăgăstos în preajma strugurilor 🙂 apoi dichisiți totul cu crenguțe proaspete de rozmarin. Dați focaccia cu struguri pentru 25-30 de minute la cuptor. Va fi super pufoasă, ușor dulce, un pic sărată și super aromată. Enjoy!
6 Comments
Granpier Rodica
Mulțumesc frumos pentru rețetă,chiar nu m-am gândit până acum la această variantă de focaccia 😁 o făceam simpla si atât,am sa încerc si eu.Ce fac eu ca sa mănânc sănătos? Păi,în primul rând am renuntat la zahăr,la prajeli ,beau minin 2 litri de apa pe zi,carne mănânc doar o dată pe săptămână (nu pot renunta la ea 😁) mănânc rar mâncare gen fast-food, paine cât mai puțină,dar mai multe legume.
adina
Hei, Rodica, cu mare drag, sper să o încerci și să îmi spui cum a ieșit :* wow, ce frumos, mă bucur să aud, cred că cel mai greu, din cele enunțate de tine, îmi este să renunț la zahăr, îmi place să coc multe deserturi, ce să fac 😀 dar am redus din cantitate considerabil, răspunsul tău mă inspiră, îți mulțumesc tare mult!
Alexandra
Wow nu mam gandit niciodata sa combin smochine cu focaccia( este deja pe lista de must do it very soon). Legat de un stil de viata sanatos am renuntat la paine si produse din faina ( am descoperit ca ies niste produse foarte faine cu faina de migdale), am renuntat aproape complect la zahar iar cand simt nevoia de ceva dulce aleg un desert keto care contine foarte putin spre deloc zahar.
adina
Hei, Alexandra, chiar merg foarte bine smochinele în combinația asta, mi se par atât de versatile 🙂 mi se pare foarte tare că ai renunțat la pâine, felicitări, mie mi-ar fi foarte greu să fac asta, îmi place la nebunie să frământ aluatul :)) guilty. Într-adevăr făina de migdale e un substitut foarte fain. Bravo 🙂
Nicoleta
Woau, ce bine arată! Despre obiceiuri sănătoase pot spune ca am simplificat mult. Consum multe fructe, legume, sucuri presate la rece, smoothieuri, o salată lângă orice fel principal. Pentru ca am avut intolerante alimentare diversific si rotesc grupele alimentare, fara prea multe combinații. 80% sanatos, 20% imi fac poftele fara sa ma simt vinovată, sunt gurmanda si imi place sa experimentez.
adina
Hei, Nicoleta, procentajul tău sună perfect, ar trebui să îl adopt și eu 😀