Galbenusuri conservate, sună un pic scary, așa-i? În engleză s-ar numi cured egg yolks, mi-a fost un pic dificil să le găsesc un nume potrivit, dar după câteva consultări cu oameni pricepuți am ajuns împreună la concluzia că termenul de conservat ar fi cel mai potrivit. Le-am văzut prima oară pe instagram și mi s-au părut fascinante. Gălbenușurile capătă o textură așa de interesantă, seamănă un pic cu brânza cheddar. Merg de minune răzuite în supe și peste salate. Eu am făcut o aroganță și am ras un gălbenuș conservat peste un ou ochi 😀 Acum știu ce să fac cu niște galbenusuri ramase în urma unor pavlove.

galbenusuri

galbenusuri

Ingrediente galbenusuri conservate:

8-10 gălbenușuri

În funcție de mărimea vasului în care veți pune gălbenușurile aveți nevoie de o măsură de zahăr și două de sare, la 500g zahăr folosiți un kilogram de sare grunjoasă de exemplu. Mai multe informații științifice despre cum acționează zahărul și sarea asupra gălbenușurilor de ou puteți citi aici. 

Plante aromate uscate (rozmarin, oregano, busuioc etc)

galbenusuri

galbenusuri

galbenusuri

Într-un vas încăpător (puteți folosi o tavă pentru copt de exemplu, dar mai adâncă, nu ca aceea de aragaz) amestecați sarea cu zahărul, puneți cam o treime din amestec deoparte, îl veți folosi ca să acoperiți gălbenușurile de ou. Adăugați plantele voastre aromate preferate, poate chiar și un pic de piper proaspăt măcinat. Faceți mici cavități în amestecul de sare și zahăr. Separați cu grijă gălbenușurile de albușuri, adăugați gălbenușurile în cavități și presărați deasupra, cu grijă, restul de sare și zahăr, astfel încât gălbenușurile să fie complet acoperite. Înveliți tava în folie alimentară și țineți-o la frigider 3 zile. După cele 3 zile închingeți cuptorul la 75 °C (deci o temperatură destul de joasă), scoateți gălbenușurile din amestecul de zahăr și sare spălați-le cu grijă sub un jet de apă rece. Tamponați-le cu servețele de hârtie și așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsați-le în cuptor cam o oră și un sfert. Veți obține niște gălbenușuri compacte cu textura asemănătoare brânzeturilor. E un experiment foarte interesant pe care vi-l recomand.

galbenusuri

galbenusuri

galbenusuri