Sau mai bine zis pregătește o masă fantastică. Eu am pornit de la un teanc de cărți fantasy pe care Deea de la editura Crux Publishing mi le-a pus în brațe și mi-a zis ia vezi ce gătești din cărțuliile astea. În mod normal m-aș fi inspirat din niște cărți de bucate, dar am zis oh well, fie, am mai inventat o rețetă de noodles pornind de la o carte fantasy (o găsiți aici), I can do it again. De data asta, cum nu am foarte mult timp la dispoziție până la Crăciun, am zis să apelez la niște experți și să fac o masă frumoasă și bogată, care se potrivește de minune cu atmosfera crăciunească, dar și cu petrecerea de revelion. Am ales deci câteva preparate de la Silvania Gourmet care mi-au atras atenția.

Ca și în cazul universului din Inima Dragonului, personajele acestui nou volum semnat de Mircea Țara, Secretul regelui nemuritor, sunt cât se poate de cosmopolite și au gusturi destul de pretențioase atunci când vine vorba de farfuriile din fața lor. Au o dietă destul de exotică, nu se dau în lături de la ciudățenii culinare (my kind of people) și sunt obișnuiți cu importurile. Mai toată povestea se învârte în jurul unui banchet dat de ziua regelui așa că am încercat să surprind ideea acestui festin.

fantasy

fantasy

M-am gândit că salamul de fazan, prepeliță sau struț ar merge perfect cu gusturile rafinate ale locuitorilor din cetatea port Osa, protagoniștii acestui nou volum.

fantasy

O să mă mut din sfera barocă a romanelor lui Țara în cea ceva mai SF din seria Stelarium, semnată de Ana-Maria Negrilă. Oare ce ar mânca niște humanoizi cu abilități telepatice de pe alte planete? Greu de aproximat, nu-i așa? Mai ales când unii dintre ei trăiesc într-un mediu luxuriant și tropical, pe când ceilalți îndură friguri polare. Pornind de la această ultimă imagine, potrivită cu sezonul în care ne aflăm, mi-a venit instantaneu în minte o bucată de camembert ca un iceberg plutind în derivă în drumul lui spre farfuria mea 😀 Nu prea pot concepe un camembert la cuptor fără rozmarin și usturoi, mai punem un strop de ulei de măsline, un pic de sare și piper și ne apropiem de perfecțiune. Cam asta o să le pun pe masă alor mei, de Crăciun 🙂 Mai pun niște măsline lângă, niște nuci trase oleacă în tigaie, coacăze proaspete și niște snacks-uri interesante din ton și somon. Toate merg perfect cu un pahar de vin rose.

fantasy

fantasy

Cea de-a treia și ultima provocare au fost cărțile lui Șerban Andrei Mazilu, două fantasy-uri dark, seria Cronici din Voss, aproape la fel de dark ca fotografiile mele 🙂 Povestea se petrece pe un arhipelag format din cinci insule. Un aspect important al universului acestor cărți mi s-a părut comerțul pe care îl fac personajele, ele importă tot felul de minunății, inclusiv condimente exotice. Și un alt aspect sociologic destul de interesant de întâlnit într-o carte fantasy mi s-a părut această separare a claselor, una conducătoare, formată din regalitate și nobilime, care are acces bineînțeles la cele mai alese bucate și clasa de foarte jos, foarte religioasă. Între cele două există asasinii, așa cum existau odată templierii. M-am întrebat din nou oare ce mânâncă asasinii, mai ales că-s mega ocupați mai tot timpul cu lupta împortiva sistemului. Așa că le-am pus pe masă o doză ridicată de proteine, carbohidrați și un binemeritat pahar de bere. Am ales cârnații de mistreț de la Silvania și o pâinică simpatică cu măsline. O gustare rapidă și plină cu tot ce-i trebuie unui luptător destoinic. Sper că v-am inspirat și pe voi să gătiți fantastic și poate să mai deschideți un volum în vacanța de sărbători, eu așa am să încerc să fac. Sărbători fantastice să aveți!

fantasy

fantasy

fantasy