Atunci când ești în căutarea unei rețete vechi, tradiționale, mergi de obicei la cărțile de bucate, acelea pe care le ai de la mama sau bunica, cărți cu multe însemnări și în paginile cărora simți aroma și pasiunea încercărilor și reușitelor, însă de data asta am mers către o altă carte, nu de bucate, ci de referință în literatura noastă, o carte pe care mulți dintre noi o știu aproape pe de rost, dar asupra căreia poate că nu ne-am oprit așa cum ar fi trebuit. Este vorba de romanul binecunoscut al lui Liviu Rebreanu, Ion, acolo unde sunt strecurate momente cărora poate că nu le-am dat atât de mare importanță, momente care au legătură cu subiectul meu preferat, mâncarea. La provocarea celor de la Lidl, care au realizat acest video minunat inspirat de atmosfera cărții lui Liviu Rebreanu (fiți pe fază, căci vor urma alte două pe care abia le aștept), mi-am imaginat ce ar fi putut sta pe masa de la nunta Anei și bineînțeles m-am oprit prima oară la partea mea preferată, desertul. În perioada respectivă lactatele erau des întâlnite pe mesele românilor, carnea fiind doar un răsfăț. Așa că mi-am imaginat aceste gogosele cu iaurt, am gasit foarte interesant si savuros iaurtul cremos din lapte de bivoliță Cămara noastră, așa că l-am amestecat rapid cu niște albușuri pufoase bătute bine, cu oleacă de făină, cu câteva mirodenii și așa au ieșit niște gogosele tare savuroase si numai bune de înfulecat pe nerăsuflate la orice ospăț. Nu m-am putut opri doar la gogoșele, așa că am făcut și o pâine cu maia care a mers de minune cu brânzica pufoasă Moldovița, care e una dintre preferatele mele din gama Cămara noastră. Am făcut și o mămăligă cu caș proaspăt și brânză Horezu, am încercat și o zacuscă cu gălbiori tot de la Cămara noastră care e nemaipomenită și nu m-am dat în lături nici de la sarmale cu smântână din lapte de bivoliță, găsiți tot acest ospăț ilustrat mai jos alături de rețeta gogoselelor cu iaurt.
Ingrediente gogosele cu iaurt:
400g iaurt cremos din lapte de bivoliță Cămara noastră de la Lidl
200g făină
6 ouă
1 linguriță scorțișoară
2 linguri de zahăr brun
1 linguriță esență de vanilie
un praf de sare
ulei pentru prăjit (în jur de 700ml -1L în funcție de tigaia pentru prăjit)
Zahăr pudră pentru servit, dulceață sau miere, eu am mâncat câteva cu pelteaua de gutui a Eugeniei, tot de la Lidl, au fost tare gustoasă combinația
Din cantitățile de mai sus vor ieși în jur de 30- 40 de gogoșele, în funcție de cât de mari sau mici le veți face. Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile cu un praf de sare până obțineți o spumă tare. Separat omogenizați gălbenușurile cu o furculiță. Adăugați gălbenușurile peste albușuri, iaurtul cremos, zahărul, scorțișoara și esența de vanilie și omogenizați cu un tel. Adăugați apoi treptat făina și omogenizați. Veți obține consistența unei budinci. Încingeți o tigaie cu uleiul pentru prăjit, faceți un test cu o cantitate mică din aluat pentru a verifica temperatura uleiului, apoi începeți să puneți gogoșile în tigaie cu lingura, puneți doar 5-7 gogosele cu iaurt deodată, eu am folosit o lingură pentru înghețată. Odată ce s-au rumenit frumos, întoarceți-le pe partea cealaltă cu o spatulă și mai prăjiți-le preț de câteva zeci de secunde până ce devin aurii. Scoateți-le pe o farfurie întinsă peste care ați pus șervețele absorbante de hârtie. Șerviți-le calde sau reci cu zahăr pudră, dulceață sau miere. Enjoy!
0 Comments