Gutuile sunt printre cele mai frumoase fructe ale toamnei, dar sunt și puțin enervante, se oxidează rapid, se strică și mai rapid și au tot felul de surprize în interior. Însă câteva gutui coapte și sănătoase, păstrate frumos în apropierea ferestrei se pot transforma într-un desert interesant sau într-o dulceață aromată. Puteți face, de exemplu, o tartă rustică cu gutui, scorțișoară și nucșoară, găsiți rețeta aici. Dar de data asta am fost mai leneșă, m lăsat gutuile în legea lor și am așteptat cuminte să se transforme în aceste minunății rozalii-portocalii super delicioase. Am ales ca mirodenii cardamomul, portocala, ghimbirul și cuișoarele, am tot abuzat de aroma scorțișoarei în ultima vreme, așa că mi-am propus să o las deoparte de data asta.
Ingrediente pentru gutui poșate:
3 gutui potrivite
3 cuișoare
3 păstăi de cardamom (și eu care credeam că se spune cardamon :D)
coaja de la un sfert de portocală, curățată cu o ustensilă pentru curățat coaja legumelor
3 rondele potrivite de ghimbir
100 g zahăr alb
85 g miere
1 litru apă
Tăiați gutuile cu grijă felii, așa cum ați tăia cartofii wedges. Pentru a evita oxidarea lor puneți-le într-un castron cu apă rece în care ați pus eventual și câteva cuburi de gheață. Într-o cratiță, pe moc potrivit, puneți 1 litru de apă, zahărul și mierea. Amestecați până ce zahărul s-a dizolvat. Adăugați feliile de gutuie, coaja de portocală, rondelele de ghimbir, cuișoarele și cardamomul. Așteptați până începe să fiarbă și foarte important, acoperiți totul cu hârtie de copt, tăiată circular cât să acopere tot conținutul și reduceți focul. Acoperind gutuile veți păstra mai bine aromele, iar lichidul se va evapora foarte puțin. Semnul că sunt gata este culoarea, ele ar trebui să stea pe foc în jur de 40-50 de minute. La final puteți scoate mirodeniile sau le puteți lăsa pentru o aromă și mai intensă. Coaja de portocală devine și ea super delicioasă. Puteți să mâncați gutuile poșate ca atare, cu iaurt simplu, pe o bucată de pâine prăjită cu unt sau puteți exagera ca mine, și le puteți pune peste o pavlova 😀
0 Comments