Hummus-ul e unul dintre alimentele mele preferate, îl poți face în atât de multe feluri și îl poți combina cu atât de multe legume și preparate încât s-ar putea scrie o întreagă carte de rețete doar cu hummus. Eu am ales de această dată să fac un hummus cu sfeclă. Am fost puțin sceptică la început, mă gândeam că sfecla va influența gustul, dar nu s-a întâmplat chiar așa, în cantitatea potrivită, sfecla merge de minune cu năutul 🙂

hummus

hummus

Ingrediente hummus cu sfeclă

O conservă de năut Sun Food

O linguriță de tahini (pastă de susan)

Zeama de la jumătate de lămâie

O linguriță de sfeclă roșie cuburi din conservă (dacă vreți o culoare mai întensă și dacă nu vă deranjează gustul mai pronunțat de sfeclă mai puteți adăuga o jumătate de linguriță sau poate chiar una întreagă)

Un sfert de linguriță de cumin (găsiți la magazinele de condimente orientale)

O linguriță muguri de pin (opțional)

O lingură ulei de măsline extravirgin

sare, piper după gust

Susan alb și negru (opțional)

hummus

hummus

După cum observați din ingredientele de mai sus lipsesc două elemente esențiale: usturoiul și pătrunjelul. Nu îmi place usturoiul în hummus, mi se pare mult prea intens, așa că am renunțat să îl mai adaug de ceva vreme, iar pătrunjelul îl las de obicei pentru decor sau pentru salata tabbouleh.  Culoarea pe care o dă sfecla mi se pare absolut minunată, vă încurajez să o adăugați, dar dacă nu vă place chiar deloc o puteți omite. Aveți nevoie doar de un robot de bucătărie în care să aruncați mare parte din ingrediente și anume: năutul scurs bine de lichid, sfecla roșie, cuminul, tahini, zeama de lămâie, sarea, piperul și 2-3 lingurițe din lichidul din conservă, asta va face hummusul ceva mai cremos. După ce ați pus robotul de bucătărie în funcțiune mixați până ce obțineți o consistență fină și cremoasă, dacă mai e nevoie mai adăugați din lichidul din conserva de năut. Din restul de lichid puteți face o pavlova vegană (găsiți rețeta aici). La final adăugați peste hummus uleiul de măsline și amestecați cu o spatulă. Incingenți o tigaie, fără să adăugați nici un fel de grăsime, adăugați mugurii de pin și rumeniți-i, va dura doar câteva secunde. Eu am uns o lipie caldă cu hummus, am pus câteva felii de avocado peste și câteva frunze de valeriană, am stropit totul cu zeamă de lămâie, am adăugat mugurii de pin și mi-a ieșit un mic dejun delicios și fresh ceea ce vă doresc și vouă 🙂

hummus