La multi ani dragilor, la multi ani celor care au adus romanii laolaltă acum 100 de ani. Contribuția mea gastronomică în jurul acestei sărbători este una cât se poate de umilă, însă am simțit nevoia să îmi exprim bucuria în fața acestui moment istoric. Am adus laolaltă, într-un uniune zic eu reușită și gustoasă, mamaliga noastră tradițională, oleacă mai vârtoasă, și un soi de ghiveci de legume, toate din grădină, adunate înainte de prima zăpadă.
Ingrediente mamaliga:
200g mălai de porumb
1L apă
un praf de sare
o conservă de roșii întregi Sun Food
doi dovlecei
două vinete
doi ardei grași
o ceapă roșie
2 crenguțe de rozmarin
sare-piper după gust
o lingură de ulei vegetal
smântână grasă pentru servit
Curățați legumele și tăiați-le cubulețe potrivite. Puneți uleiul într-o tigaie, lăsați-l la încins preț de 1 minut apoi adăugați ceapa tocată mărunt și prajiți până devine rumenă, apoi adăugați legumele tăiate cubulețe, gătiți-le preț de 6-7 minute, amestecând din când în când. Adăugați rozmarinul tăiat mărunt, un praf de sare, unul de piper și roșiile din conservă, zdrobiți-le ușor și mai lăsați pe foc preț de 7-8 minute sau până ce sosul s-a redus. Între timp înarmați-vă cu o oală în care aveți încredere și de fundul căreia știți că nu se prea lipește mâncarea. Puneți apa la fiert, adăugați praful de sare, odată ce a început să dea în clocot începeți să adăugați mălaiul în ploaie, amestecând continuu cu un tel. După ce ați adăugat tot mălaiul, acoperiți oala cu un capac, lăsați pe foc mic aproximativ 20-30 de minute sau până ce mămăliga s-a fiert, însă amestecați odată la 4-5 minute. Odată ce mămăliga e gata, pregătiți două castroane, ar trebui să fie ușor umede, treceți-le printr-un jet de apă. Puneți în fiecare castron cam o treime din mămăligă, apoi faceți o mică adâncitură și adăugați în fiecare castron o parte din legumele gătite, s-ar putea să nu aveți nevoie chiar de tot ghiveciul de legume, mie mi-a mai rămas un pic, am spart două ouă deasupra și am făcut un soi de shakshuka 🙂 După ce ați adăugat stratul de legume acoperiți cu restul de mămăligă și lăsați așa câteva minute, 5-6, până ce mămăliga ia forma vasului în care ați așezat-o. Răsturnați mămăliga pe un fund de lemn sau pe farfuria voastră preferată, puneți smântână grasă din belșug deasupra și un strop de urdă dacă vă place și savurați în tihnă. La mulți ani!
0 Comments