Cum florile de salcâm sunt peste tot zilele acestea m-am gândit să fac un desert mai special. Îmi amintesc de gogoșile sau de clătitele cu flori de salcâm din copilărie, de parfumul lor, dar oricât de idilic ar suna nu prea erau pe gustul meu, nu prea îmi plăcea să simt textura florilor în aluat. Cu amintirea asta dulce-amăruie în minte, m-am gândit să fac un desert care să păstreze doar aroma delicată a florilor, nu și textura lor. Cum aveam niște pere foarte coapte la îndemână și o mână de căpșune prin frigider mi-am zis că ar merge de minune cu toatele într-o tartă. Apoi mi-am amintit că am câteva forme micuțe de mini tarte, cu fund detașabil chiar, pe care nu apucasem să le folosesc. Mi-au ieșit 6 mini tarte cu diametrul de 12 cm. Dacă nu aveți forme de mini tarte puteți pune compoziția într-o formă mai mare de tartă de 20-25 cm.

mini tarte

mini tarte

Pentru aluatul de mini tarte aveți nevoie de:

300 g făină

250 g unt foarte rece 80% grăsime

Un praf de sare

4 linguri apă tonică

2 linguri zahăr

Pentru umplutura de mini tarte aveți nevoie de:

O mână de flori de salcâm spălate bine, curâțate de pe rămârele

250 g căpșune

4 pere coapte

150 g zahăr

Coaja de la o lămâie

Coaja de la o portocală mică

Zeama de la jumătate de lămâie

2 lingurițe amidon

Ingrediente pentru egg wash:

Un ou

O lingură de lapte

Un praf de sare

mini tarte

mini tarte

Aluatul trebuie făcut în avans pentru că trebuie să stea în frigider în jur de o oră. Amestecați făina cu zahărul și sarea. Adăugați untul tăiat cubulețe. Folosindu-vă mâinile, încorporați untul în făină până ce obțineți un aluat fărâmicios. Adăugați apa tonică, nu toată deodată. Adăugați două linguri de apă tonică, amestecați cu o furculiță, apoi adăugați alte două linguri de apă tonică și amestecați. Ar trebui să obțineți un aluat omogen. Acesta nu trebuie frământat, împărțiți aluatul în două, formați două bile, aplatizați-le și apoi dați la frigider împachetate în folie alimentară. Lăsați aluatul la frigider pentru cel puțin o oră. Între timp vă puteți ocupa de fructe. Spălați florile de salcâm, curățați căpșunele, tăiați-le cubulețe, iar la final curățați perele, căci acestea se oxidează mai repede, și tăiați-le cubulețe. Puneți-le pe toate într-un bol, presărați zahărul, coaja și zeama de lămâie, coaja de portocală și amidonul și omogenizați totul cu o spatulă. Dați fructele deoparte și mai amestecați din când în când căci își vor lăsa puțin lichid.

mini tarte

Scoateți aluatul din frigider, împărțiți fiecare dintre cele două bile de aluat în 6. Ungeți formele de mini tarte cu unt. Pudrați cu făină blatul de lucru și întindeți cu sucitor fiecare biluță de aluat. Așezați aluatul în formele de mini tarte, îndepărtați aluatul în exces folosind un cuțit sau foarfecă de bucătărie. Adăugați în fiecare formă cam două linguri din compoziția de fructe sau atât cât să umple formele. Întindeți restul de aluat și tăiați fâșii subțiri folosind un cuțit sau un tăietor pentru pizza. Asezați fâșiile de aluat peste tartă formând un grilaj. Eu am folosit 5 fășii pentru fiecare mini tartă. Băgați formele de mini tarte la congelator pentru 15 minute. Încingeți cuptorul la 225°C, funcția ventilație. Bateți un ouă cu lingura de lapte și un vârf de sare. Scoateți tartele din congelator și ungeți fiecare tartă cu amestecul de ou și lapte. Eu am presărat și un pic de zahăr brun peste. Dați mini tartele la cuptor și coaceți preț de 15 minute la temparatura de 225°C, după cele 15 minute scadeți temperatura la 175°C și mai coaceți timp de 45 de minute sau până ce au căpătat o culoare frumoasă, aurie. Le puteți savura călduțe cu înghețată de vanilie sau reci, sunt răcoritoare și parfumate.

mini tarte

mini tarte

mini tarte

mini tarte