Mucenici moldovenești with a twist sună destul de redundant, așa-i? 😀 Însă nu am folosit o rețetă tocmai tradițională ci am adaptat un aluat din care fac de obicei cinnamon rolls și din care am făcut de curând și o stea cu Nutella. Îmi place genul asta de aluat pentru că e ușor, aerat și gustos, așa că m-am gândit că n-ar strica să-l transform în niște mucenici. A ieșit o treabă interesantă, mai ales că am aromatizat mucenicii cu niște coajă de portocală roșie. Nu sunt extrem de familiarizată cu semnificația religioasă a acestei zile, știu doar că e încărcată de multe elemente gore 😀 Mi s-a părut întotdeauna fascinantă corelația dintre mâncare și momentele importante din viața unui om sau asocierea cu punctele cheie ale unei întregi religii.

mucenici

mucenici

mucenici

Ingrediente pentru mucenici:

180 ml lapte călduț

10 g drojdie uscată

50g zahar

1 ou întreg și un galbenuș

420 g făină

un praf de sare

55 g unt topit

Coaja de la două portocale roșii sau de la o portocală obișnuită

O linguriță esență de vanilie

Un strop esență de portocală

Ingrediente pentru glaze:

3 linguri de miere

coaja de la o portocală roșie sau de la o portocală obișnuită

3 linguri de nucă mărunțită

20180307-IMG_4641

mucenici

Încălzește laptele, trebuie să fie călduț, nu fierbinte, oprește focul și presară drojdia deasupra lui. Pune untul la topit, după ce s-a topit lasă-l un pic să se răcească. Peste laptele cu drojdie adaugă untul, zahărul și ouăle și amestecă ușor cu un tel sau cu paleta mixerului până când ai un amestec omogen. Într-un bol separat amestecă făina cu sarea. Adaugă făina peste amestecul de lapte și unt și încorporează totul cu o lingură de lemn. În continuare nu trebuie decât să lași mixerul să își facă treaba. Atașează paleta/hook-ul pentru aluat, selectează o viteză medie și lasă aluatul la frământat pentru aproximativ 8 minute. Îl poți frământa desigur și cu mâna până ce devine elastic și nelipicios. După cele 8 minute adaugă mirodeniile, coaja de portocală și esențele și mai frământă un minut pănă ce acestea sunt încorporate în aluat. Pune aluatul într-un bol uns cu un strop de ulei de floarea soarelui și lasă-l într-un loc călduț pentru o oră, o oră și jumătate sau până când a crescut considerabil. Eu îl las de obicei în cuptorul preîncălzit la 40°C. Întinde aluatul crescut pe o suprafață de lucru pudrată cu făină, fă-l sub formă de șnur și taie 8 părți egale. Modeleză cele 8 bucăți de aluat astfel încăt să obții snururi din care modelezi mai apoi mucenicii tot în formă de 8.  Pensuleaz capetele cu un pic de apă călduță și lipește-le. Pune mucenicii în tava de cuptor tapetată cu foaie de copt, eu pun de obicei 6 mucenici într-o tavă normală de aragaz. Lasă-i din nou la dospit cam o jumătate de oră acoperiți cu un șervet. După ce au crescut a doua oară preîncălzește cuptorul la 175°C. Bate un ou cu o lingură de lapte și un praf de sare și unge fiecare mucenic folosind o pensulă, vor avea o culoare foarte frumoasă la final. Lasă-i în cuptor cam 20-25 de minute sau până când au căpătat o culoare frumoasă aurie. Imediat ce i-ai scos din cuptor, încălzește mierea într-o oală pe aragaz până ce devine lichidă, apoi adaugă în ea coaja rasă de la o portocală roșie sau de la una obișnuită și unge mucenicii cu miere folosind o pensulă, apoi presară nuca mărunțită.

mucenici

mucenici

mucenici

mucenici