Mucenici moldovenești with a twist sună destul de redundant, așa-i? 😀 Însă nu am folosit o rețetă tocmai tradițională ci am adaptat un aluat din care fac de obicei cinnamon rolls și din care am făcut de curând și o stea cu Nutella. Îmi place genul asta de aluat pentru că e ușor, aerat și gustos, așa că m-am gândit că n-ar strica să-l transform în niște mucenici. A ieșit o treabă interesantă, mai ales că am aromatizat mucenicii cu niște coajă de portocală roșie. Nu sunt extrem de familiarizată cu semnificația religioasă a acestei zile, știu doar că e încărcată de multe elemente gore 😀 Mi s-a părut întotdeauna fascinantă corelația dintre mâncare și momentele importante din viața unui om sau asocierea cu punctele cheie ale unei întregi religii.
Ingrediente pentru mucenici:
180 ml lapte călduț
10 g drojdie uscată
50g zahar
1 ou întreg și un galbenuș
420 g făină
un praf de sare
55 g unt topit
Coaja de la două portocale roșii sau de la o portocală obișnuită
O linguriță esență de vanilie
Un strop esență de portocală
Ingrediente pentru glaze:
3 linguri de miere
coaja de la o portocală roșie sau de la o portocală obișnuită
3 linguri de nucă mărunțită
Încălzește laptele, trebuie să fie călduț, nu fierbinte, oprește focul și presară drojdia deasupra lui. Pune untul la topit, după ce s-a topit lasă-l un pic să se răcească. Peste laptele cu drojdie adaugă untul, zahărul și ouăle și amestecă ușor cu un tel sau cu paleta mixerului până când ai un amestec omogen. Într-un bol separat amestecă făina cu sarea. Adaugă făina peste amestecul de lapte și unt și încorporează totul cu o lingură de lemn. În continuare nu trebuie decât să lași mixerul să își facă treaba. Atașează paleta/hook-ul pentru aluat, selectează o viteză medie și lasă aluatul la frământat pentru aproximativ 8 minute. Îl poți frământa desigur și cu mâna până ce devine elastic și nelipicios. După cele 8 minute adaugă mirodeniile, coaja de portocală și esențele și mai frământă un minut pănă ce acestea sunt încorporate în aluat. Pune aluatul într-un bol uns cu un strop de ulei de floarea soarelui și lasă-l într-un loc călduț pentru o oră, o oră și jumătate sau până când a crescut considerabil. Eu îl las de obicei în cuptorul preîncălzit la 40°C. Întinde aluatul crescut pe o suprafață de lucru pudrată cu făină, fă-l sub formă de șnur și taie 8 părți egale. Modeleză cele 8 bucăți de aluat astfel încăt să obții snururi din care modelezi mai apoi mucenicii tot în formă de 8. Pensuleaz capetele cu un pic de apă călduță și lipește-le. Pune mucenicii în tava de cuptor tapetată cu foaie de copt, eu pun de obicei 6 mucenici într-o tavă normală de aragaz. Lasă-i din nou la dospit cam o jumătate de oră acoperiți cu un șervet. După ce au crescut a doua oară preîncălzește cuptorul la 175°C. Bate un ou cu o lingură de lapte și un praf de sare și unge fiecare mucenic folosind o pensulă, vor avea o culoare foarte frumoasă la final. Lasă-i în cuptor cam 20-25 de minute sau până când au căpătat o culoare frumoasă aurie. Imediat ce i-ai scos din cuptor, încălzește mierea într-o oală pe aragaz până ce devine lichidă, apoi adaugă în ea coaja rasă de la o portocală roșie sau de la una obișnuită și unge mucenicii cu miere folosind o pensulă, apoi presară nuca mărunțită.
6 Comments
Corina
M-am trezit astazi de dimineata cu o pofta incredibila de mucenici moldovenesti, asa ca ma bucur nespus ca am descoperit reteta ta. Arata mi-nu-nat! Weekend-ul acesta o voi incerca 🙂
adina
Hei, Corina ^_^ mă bucur că îți place, să îmi spui dacă ai încercat-o 🙂
Corina
M-am tinut sa ii fac si am reusit in seara asta 🙂 Am urmat toti pasii, insa am folosit portocala obisnuita. Au iesit grozavi!
Am facut o poza inainte sa ii dam gata pe toti 🙂
https://www.instagram.com/p/BgPUMnkHd-N/
adina
Super, arată minunat ^_^ mă bucur mult că ai încercat rețeta!
Mihaela
Arătoși au ieșit, dar n-au nici cea mai mica legătură cu mucenicii. Dezamăgire totala.
adina
Așa cum am precizat cât se poate de clar în descriere, nu sunt niște niște mucenici clasici :D, mie îmi plac foarte mult, la fel și celor care au încercat rețeta sau care i-au gustat pe ai mei 🙂 îmi pare rău că te-au dezamăgit. Zi frumoasă!