Aceste painici cu cascaval sunt atât de bune, mai ales calde, dispar într-o clipită, abia aștept să le refac. Partea cea mai faină e că sunt și foarte simplu de făcut, mai jos găsiți și un mic gif în care puteți vedea cum pot fi modelate, adică foarte ușor 🙂 Odată ce le veți încerca sigur o să vreți să le refaci curând, așa cum mi se întâmplă mie acum, yummy!
Ingrediente painici cascaval si masline:
100 măsline verzi fără sâmburi
360 ml apă călduță
1 pachet de drojdie uscată (7g)
60g unt gras
1 linguriță sare
500g făină
1 lingură zahăr brun
1 lingură de făină
Pentru baia de bicarbonat de sodiu aveți nevoie de :
100g bicarbonat de sodiu
2 l apă
Amestecați apa călduță cu drojdia în bolul unui mixer. Topiți o lingură de unt (aroximativ 15g) și adăugați-l peste amestecul de apă și drojdie, apoi adăugați sarea și zahărul brun. Începeți să adăugați treptat făina și folosind cârligul (hook-ul) special al mixerului amestecați aluatul la viteză medie până ce veți obține un aluat omogen, care se dezlipește cu ușurință de pe pereții vasului. Puneți aluatul pe o suprafață de lucru tapetată cu făină și frământați timp de 3-5 minute. Apoi puneți aluatul într-un bol mare uns cu un strop de ulei, acoperiți cu folie alimentară și dați aluatul la dospoit pentru o oră. Între timp puteți da cașcavalul pe răzătoare, tăiați măslinele rondele și amestecați-le cu cașcavalul împreună cu o lingură de făină. Odată ce aluatul a dospit pocniți-l ușor pentru a elibera bulele de aer, apoi puneți-l pe suprafața de lucru ușor înfăinată și folosind un cuțit foarte ascuțit sau cu o rolă pentru tăiat pizza, tăiați aluatul în trei părți egale, apoi fiecare parte împărțiți-o în patru, veți obține astfel 12 pâinici. Preîncălziți cuptorul la 200-205°C. Puneți pe foc o oală încăpătoare cu cei 2L de apă și cele 100g de bicarbonat de sodiu. Luați fiecare bucățică de aluat, aplatizați-o ușor și puneți în centrul ei cam o linguriță din amestecul de cascaval și măsline, apoi sigilați fiecare pâinică. Odată ce apa a atins punctul de fiebere puneți în oală câte două pâinici și poșați-le cam 10-15 secunde pe fiecare parte. Baia de bicarbonat de sodiu le va da pâinicilor acea culoare frumoasă maronie în timpul coacerii. Scurgeți-le apoi de apă cu o paletă și puneți pâinicile într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Așezați-le aproape una de cealalată. Topiți untul rămas și ungeți fiecare pâinică cu el, apoi faceți mici tăiaturi în fiecare pâinică folosind un cuțit sau o lamă și presărați sare grunjoasă. Coaceți pâinicile preț de 20-25 de minute și serviți-le calde. Enjoy !
3 Comments
Alexandra
Este foarte usor de facut. Gustul este unic de la bicarbonat. Eu, de lene, am impartit aluatul doar in 6, au iesit niste chifle mai mari, dar delicioase. Multumesc pt aceasta reteta grozava!
adina
Hei, Alexandra, mă bucur mult că ai încercat rețeta şi că ți-a plăcut 🤗