M-am întors din Lefkada cu imaginea rodiilor și a smochinelor în minte, le vedeam la tot pasul și m-am gîndit să le împrietenesc într-un pandișpan. Am oprit mașina la un moment dat doar ca să pozez rodia asta.
Despre vacanța în Lefkada și ale sale minuni culinare sper să scriu curând. Între timp am să vă împărtășesc rețeta de pandișpan gluten free care s-a născut în mintea mea pornind de la natura primitoare a Greciei, de la parfumurile și prospețimea ei. Cum nu prea am găsit deserturi în meniurile grecești, m-am gândit să născocesc unul pornind de la simplitatea preparatelor grecești. Am ales varianta gluten free pentru că în ultima vreme aud tot mai des: arată delicios, dar poți să faci și varianta gluten free? Am pornit cumva de la rețeta mamei de pandișpan pe care o puteți găsi în revista The Supper Club Magazine, o puteți răsfoi și comanda aici.
Eu am folosit o formă dreptunghiulară micuță de 20cm x 25 cm, dar la fel de bine puteți folosi și o formă de chec sau orice formă dreptunghiulară mai micuță decât tava clasică de aragaz.
Ingrediente pentru pandișpan
4 ouă mari separate
70 g făină de migdale
50 g făină de orez
70 g zahăr pentru albușuri plus 20g zahăr pentru gălbenușuri
4 linguri de apă
1 lingură și jumătate ulei de floarea soarelui
1/2 linguriță praf de copt gluten free, eu am luat de pe vegis.ro
o linguriță zeamă de lămâie
o linguriță apă de trandafiri, dacă vă place puteți pune încă o linguriță
o linguriță extract de vanilie
2-3 smochine mari
boabele de la un sfert de rodie
Albușurile se bat separat cu mixerul cu cele 70g zahăr pe care le adăugați treptat peste albușuri. Gălbenușurile le mixați în alt bol cu cele 20 g de zahăr apoi le adăugați peste albușuri și folosiți o spatulă pentru a le amesteca, amestecați ușor de jos în sus. Adăugați cele 4 linguri de apă și încorporați ușor cu spatula, folosind aceeași mișcare. Adăugați apoi uleiul și amestecați la fel. Începeți să adăugați făina de migdale, lingură cu lingură, adăugați o lingură de făină de migdale, apoi încorporați ușor cu spatula. După aceea repetați procedeul cu făina de orez. Stingeți praful de copt cu zeama de lămâie și adăugați-l în compoziție. Apoi adăugați mirodeniile, extractul de vanillie și apa de trandafiri. Dacă nu vă place neapărat apa de trandafiri o puteți înlocui cu esență de migdale. În ultima vreme am început să folosesc zahăr de cocos, e foarte aromat și interesant așa că puteți înlocui zahărul alb cu cel de cocos. Ungeți tava cu unt și tapetați cu hârtie de copt, adaugați compoziția, nivelați, tăiați smochinele felii subțiri și puneți-le deasupra. Adugați și boabele de rodie, mai puteți pune și fulgi de migdale și puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 °C timp de jumătate de oră sau până ce prăjitura trece testul scobitorii 🙂
0 Comments