Dacă v-ați ghiftuit de Paște vă propun să vă relaxați cu o masă sănătoasă, ușoară, de pe care nu ar trebui să lipsească aceste chiftelute vegane de năut. Le-aș numi sufletul petrecerii. Nu de alta, dar la un moment dat am organizat un event cu mâncare libaneză la care chifteluțele de năut dispăreau instant 🙂 Sunt super simplu de făcut, cel mai bine faceți aluatul cu o seară înainte, așteptarea ar fi singura parte grea.

Ingrediente chiftelute vegane cu năut:

2 conserve de năut Sun Food 

O ceapă roșie potrivită tocată mărunt

O legătură de pătrunjel tocată mărunt

2-3 căței de usturoi

Sare, piper după gust

O linguriță de cumin

Un pliculeț praf de copt

O jumătate de linguriță fulgi uscați de chilli

4 linguri făină ( dar să aveți ceva mai multă la îndemână)

Ulei de floarea soarelui din abundență pentru prăjit

Tocați ceapa și pătrunjelul mărunt. Feliați usturoiul. Puneți într-un bol încăpător năutul din conserve, scurs bine de lichid. Așa cum vă spun de fiecare dată, nu aruncați lichidul din conserve, puneți-l într-un borcan, apoi în frigider. A doua zi puteți încerca să faceți o pavlova vegană, o tartă sau poate chiar un tort. Puneți peste năut ceapa, usturoiul, pătrunjelul, sarea, piperul, cuminul, fulgii de chilli și folosind un blender de mână începeți să omogenizați totul. Compoziția rezultată nu trebuie să fie 100% omogenă, puteți lăsa câteva bobițe de năut întregi pentru textură. Puteți folosi de asemena orice fel de blender aveți la îndemână. Presărați apoi praful de copt și jumătate din cantitatea de făină și amestecați ușor cu o spatulă de sus în jos. Adăugați apoi restul de făină. Trebuie să obțineți un aluat care să se desprindă de pe pereții vasului, așa că mai puteți adăuga un pic de făină până obțineți un aluat nu foarte lipicios. La final ar trebui să arate cam așa:

chiftelute

chiftelute

Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați-l în frigider peste noapte. A doua zi formați biluțe din aluat de mărimea unei nuci. Încingeți bine uleiul, trebuie să aveți mult ulei în tigaie și puneți câteva chiftelute la prăjit, nu puneți prea multe în tigaie ca să le puteți întoarce. După 30 secunde -1 minut verificați-le dacă s-au rumenit întoarceți-le pe parte cealaltă cu o paletă, iar când sunt gata transferați-le pe un prosop de hârtie care să mai absoarbă din ulei. La final le puteți servi cu un dip din iaurt grecesc, sare, piper, zeamă de lămâie și rodie 🙂 Vă las mai jos câteva imagini de la un mic event  despre care vă spuneam la început unde chiteluțele au fost devorate rapid 🙂 Fotografiile sunt făcute la Coolinart. 

chiftelute

chiftelute

chiftelute

chiftelute

chiftelute

chiftelute

 

chiftelute

chiftelute

chiftelute