Pastele carbonara sunt asociate de obicei cu acestă sfântă treime: guanciale, ou, parmezan. Dar cum guanciale (obrazul porcului) nu e tocmai cea mai accesibilă parte a lui pe la noi, ne putem rezuma și la o bucată bună de pancetta. Eu am găsit una foarte bună la magazinul lui Fabio. Și cum mă plictisesc doar două elemente în farfuria mea de paste (deși așa o cere minimalismul italienesc) eu am adăugat și câteva fire de cimbru proaspăt laolaltă cu câteva ciuperci brune. Puteți folosi orice alte ciuperci. Ah, și să nu uit de paste, preferatele noastre sunt spaghetele integrale de la Barilla. Iar pastele carbonara trebuie să fie musai spaghete, cu asta pot fi de acord 🙂 Bineînțeles dacă puteți face paste proaspete, cu atât mai bine, eu am făcut de curând la CulinaryOn pentru prima dată aluat de paste, e mult mai simplu decât îmi imaginam, mai trebuie doar să îmi iau o mașină pentru întins aluatul de paste. 

paste

paste

Așadar, ingredientele pentru paste

150-200g spaghete integrale (cam o treime de pachet obișnuit de 500 g ar trebui să fie suficiente pentru două persoane, mie una nu-mi place să văd un morman de paste în farfurie, mă deprimă)

apă pentru fierberea pastelor

1/4 linguriță sare pentru fierberea pastelor

3 linguri cu vârf parmezan ras plus extra pentru garnish

2 rămurele de cimbru proaspăt, doar frunzulițele, care da, sunt mici, migăloase și enervante, dar foarte parfumate)

5-6 ciuperci brune

1 ou întreg și un gălbenuș

Un strop ulei din sâmburi de struguri (sau ulei de măsline extravirgin)

piper proaspăt măcinat și un pic de sare, de obicei pancetta e destul de sărată, așa că puteți să asezonați doar cu piper

Puneți apa la fiert, imediat ce dă în clocot adăugați sarea și apoi imediat pastele, fierbeți-le la foc mediu și lăsați-le la fiert conform indicațiilor de pe ambalaj. În principiu sunt gata atunci când se taie ușor cu o spatulă din lemn, dar nici prea ușor :). Strecurați pastele, puteți opri câteva linguri din apa în care au fiert pastele pentru sos, eu uit mereu să fac asta. Apoi treceți rapid pastele printr-un jet de apă rece. Astfel, cât timp vă ocupați de pancetta și ciuperci, pastele nu se vor găti în continuare. Desigur, vă puteți ocupa de ele în timp ce se fierb pastele :D. Încingeți o tigaie, adăugați pancetta tăiată cubulețe, nu e nevoie să adăugați ulei, au ele suficientă grăsime. Rumeniți bine pancetta pe toate părțile. În paralel, ungeți o tigaie cu stropul de ulei, nu aveți nevoie de mai mult. Răspândiți uleiul pe întreaga suprafață a tigăii cu un șervețel de hârtie. Tăiați ciupercile brune în felii potrivite, părtrați forma frumoasă a ciupercilor, urăsc ciupercile tăiate cubulețe. Frigeți-le în tigaie pe ambele părți. Nu adăugați sare peste ciuperci, lăsați-le în legea lor 2 minute pe fiecare parte sau până când capătă o culoare brună. Faceți sosul pentru paste, amestecați cele 3 linguri de parmezan cu oul și gălbenușul, adăugați piper proaspăt măcinat, un pic de sare și frunzulițele de cimbru. Adăugați pastele peste pancetta, amestecați și lăsați 1-2 minute până ating aceeași temperatură. Luați tigaia de pe foc, asteptați câteva secunde, 10 să zicem, adăugați sosul de parmezan și ou și amestecați. Nu puneți sosul direct în tigaie pe foc căci se va coagula și nu va artăta deloc bine. La final puneți feliile frumoase de ciuperci pe deasupra, extra parmezan și piper proaspăt, extra cimbru și Buon Apettito!

paste

paste