Este prima oară când fac paste cu sfecla rosie și super încântată de rezultat. Mi se pare foarte interesant cum gustul de sfeclă roșie a devenit foarte subtil în aluat și nu a influențat prea mult restul aromelor, iar rozmarinul a mers de minune cu ciupercile brune. Vremea de afară e numai bună de stat în casă, la căldurică și de făcut paste de la zero, e mai simplu decât credeți. Se pare că am intrat destul de devreme în atmosfera sărbătorilor așa că am ales această formă simpatică de bomboane pentru aluatul de paste cu sfecla rosie :).
Ingrediente paste cu sfecla rosie:
3 sfecle roșii medii
300g faină 00
100g semola
(sau puteți folosi 400g făină 00 în total dacă nu aveți semola)
2 ouă
5 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece Elixir
250g ciuperci
2-3 crenguțe rozmarin
150 g caș
sare, piper
1 lingură parmezan
Începeți cu sfecla care trebuie coaptă, eu a făcut-o cu o seară înainte. Curățați sfecla de coajă, tăiați-o cubulețe, tamponați-o cu șervețele de bucătărie pentru că aveți nevoie de ea cât mai uscată, amestecați-o cu o lingură de ulei de floarea soarelui presat la rece și un praf de sare. Puneți-o într-o tavă de copt, acoperiți cu staniol și dați la cuptor pentru aproximativ o oră la 180-190 de grade. Lăsați sfecla să se răcească. A doua zi am pus sfecla în blender și a rezultat o pastă groasă. Puneți într-un bol făina, faceți o gropiță în mijlocul eu și adăugați ouăle, bateți-le ușor așa cum ați face pentru omletă, adăugați apoi piureul de sfeclă roșie și amestecați-o cu ouăle până ce aveți un amestec omogen. Începeți să încorporați treptat făina, puteți folosi o lingură sau chiar mâinile, după ce ați încorporat-o pe toată, dacă aveți un aluat prea moale mai adăugați un pic de făină, în schimb dacă este uscat și sfărâmicios adăugați un pic de apă până ce veți obține un aluat omogen și ușor de manevrat. Frământați aluatul timp de 5 minute, puneți-l într-un bol, acoperiți-l cu folie alimentară și dați-l la frigider până ce vă ocupați de umplutura de ciuperci și rozmarin. Tăiați ciupercile cât mai mărunt, la fel și rozmarinul, iar cașul dați-l pe răzătoare. Încingeți două linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece și adăugați ciupercile, amestecați din când în când, adăugați și rozmarinul, un praf de sare, unul de piper, în 5-6 minute ar trebui să fie gata. După ce stingeți focul adăugați și cașul dat pe răzătoare și amestecați. Scoateți aluatul din frigider, împărțiți-l în patru și folosiți cam jumătate din el, din restul cred că am să fac niște spaghete. Lucrați fiecare sfert de aluat în parte, folosiți o mașină pentru paste pentru a întinde aluatul, eu folosesc 4 trepte de obicei sau îl puteți întinde cu un sucitor. Tăiați aluatul în forme dreptunghiulare, eu le-am tăiat cam de 13cm/7cm, dar voi puteți modela bomboanele din paste așa cum vă place. Umpleți fiecare dintre ele cu câte o linguriță din amestecul de ciuperci, caș și rozmarin, împăturiți și fixați capetele astfel încât să obțineți acea formă de bomboană. Puneți o oală încăpătoare cu apă la fiert. Odată ce a dat în clocot adăugați un praf de sare și câteva dintre paste, eu am fiert 4-5 pe rând, se fierb destul de repede, cam în 3 minute sau până ce s-au ridicat la suprafață și s-au deschis un pic la culoare. Inițial aveam de gând să le trag în puțin ulei cu usturoi, însă le-am gustat imediat ce le-am scos din apă și mi s-au părut delicioase așa cum erau, am adăugat un strop de ulei de floarea soarelui presat la rece pe deasupra și parmezan dat pe răzătoare și un pic de piper proaspăt măcinat, a fost delicios.
0 Comments