Am făcut prima oară pavlova vegană anul trecut, în decembrie. Mi s-a părut uimitor cum acel lichid neinteresant din conserva de năut (pe care de obicei îl arunc) se poate transforma în așa ceva. Aceasta e a doua pavlova vegană pe care o fac, are un gust absolut delicios, la fel ca cel al unei pavlove făcută din albuș, e poate chiar mai bună 😀

pavlova vegană

Pentru pavlova vegană aveți nevoie de:

Lichidul dintr-o conservă de năut Sun Food sau aquafaba cum mai este numit. Foarte important, el trebuie să fie rece, trebuie să stea la frigider măcar peste noapte.

200g zahăr alb

O jumătate de linguriță bitartrat de potasiu/cream of tartar (găsiți aici), este o sare acidă, nu are gust și ajută la stabilizarea albușurilor în general, dar se pare că funcționează la fel de bine și pentru aquafaba

3 lingurițe de amidon

2 lingurițe oțet din vin alb

O linguriță esență de vanilie

Un strop esență de portocală (opțional)

Ingrediente pentru cremă:

Un borcan de 350g piure de castane

O ceșcuță din crema rezultată mai sus

O conservă de fructe tropicale Sun Food

3 lingurițe semințe de rodie

pavlova vegană

Modul de preparare al acestei pavlove vegane nu diferă cu mult de cel al unul pavlove din ouă (puteți găsi rețeta mea de pavlova clasică aici). Primul pas, încingeți cuptorul la 135°C, funcția ventilație (da, este o temperatură mică, dar așa ar trebui să fie). Folosiți un mixer puternic. Puneți aquafaba (lichidul din conserva de năut) în bolul mixerului. Nu uitați, musai să fie rece. Adăugați jumătate din cantitatea de bitartrat de potasiu și porniți mixerul. Folosiți o viteză medie. Bateți aquafaba până când vedeți că se transformă într-o spumă fix ca albușurile bătute, cam 7-8 minute (e relativ, depinde de fiecare mixer), o spumă nu foarte tare, dar care își menține forma. Apoi adăugați treptat zahărul, lingură cu lingură și măriți viteza. Nu vă grăbiți, va mai dura tot cam 7-8 minute. Când ați terminat cu zahărul, adăugați restul de bitartrat de potasiu, amidonul, oțetul, esența de vanilie și portocală și mai bateți 1-2 minute. Nu uitați să opriți cam o ceașcă din compoziție (poate chiar mai mult, e foarte bună și crudă, eu am pus-o și deasupra altor prăjituri) așa cum este ea în stadiul acesta. O veți folosi pentru cremă.

pavlova vegană

Eu am ales să fac o pavlova etajată, dar voi puteți face așa cum doriți. Recomandarea mea ar fi să împărțiți compoziția și să faceți două pavlove. Desenați două cercuri cu diametrul de 15-18cm pe hârtia de copt, distribuiți uniform compoziția. Folosiți o spatulă și faceți o adâncitură în mijloc ca să aveți mai apoi loc pentru cremă. Puteți face și mini pavlove, desenați cercuri mai mici și distribuiți compoziția cu ajutorul unui poș. Băgați pavlova la cuptor și reduceți temperatura cuptorului imediat la 120°C. Compoziția va avea nevoie de două ore, două ore și un pic până când va fi gata. Va trebui să rezistați tentației de a deschide cuptorul. Așadar regulile sunt aceleași ca și în cazul pavlovei din albușuri. După ce au trecut cele două ore va trebui să lăsați pavlova în cuptor până ce acesta se răcește. Eu le-am lăsat chiar peste noapte. Pentru cremă, amestecați piureul de castane cu compoziția rămasă, folosiți paleta unui mixer, veți obține o cremă ușor de întins peste pavlova. Cred că o variantă interesantă ar fi să folosiți unt de arahide în loc de piure de castane și fructe acrișoare peste. La final decorați cu fructele din conservă și bobițele de rodie. Veți vedea că gustul și textura sunt ca cele ale unei pavlove normale. Se simte o foarte, dar foarte ușoară aromă de năut, dar care merge de minune. Recomandarea mea ar fi să puneți crema peste pavlova chiar înainte de a o mânca, pentru că e ușor mai sensibilă decât o pavlova făcută din albuș, chiar și cu tot ajutorul dat de amidon și bitartratul de potasiu. Mai jos vă las câteva fotografii cu prima mea pavlova vegană, am pus peste cremă de cocos, dar a fost un pic prea lichidă 😀

pavlova vegană

pavlova vegană

pavlova vegană

pavlova vegană