I-am spus acestui desert pear bread și nu chec cu pere sau pâine cu pere pentru că niciuna dintre aceste denumiri nu mi se pare că îi face cinste acestui desert. E un desert nu atât de dulce, are ceva din aroma naturală, de grâne, a unei pâini, asta și datorită uleiului de rapiță presat la rece, iar din dorința de a crea un desert de sezon mai sănătos am folosit pudră de roșcove în loc de cacao și zahăr de cocos în locul celui alb. Voi ce modificări aduceți deserturilor voastre preferate astfel încât să le faceți mai sănătoase? Răspunzând la întrebarea mea puteți câștiga un bax de ulei de rapiță presat la rece de la Elixir. Voi alege cea mai inspirată și mai interesantă propunere. Voi anunța câștigatorul marți și voi lua în considerare, ca și data trecută, răspunsurile primite aici, dar și pe pagina de facebook.

pear bread

pear bread

Ingrediente pere posate:

3 pere

o sticlă de vin roșu

150g zahăr

2-3 rămurele de cimbru

4 teci de cardamom

5 cuișoare

1 baton de scorțișoară

o steluță de anason

Ingrediente pear bread:

250g făină (eu am folosit un tip de făină semialbă, merită încercat chiar și cu făină integrală)

50g pudră de roșcove

o linguriță scorțișoară

100g zahăr de cocos

o linguriță praf de copt

1/4 linguriță bicarbonat de sodiu

un praf de sare

2 pere foarte coapte

100ml ulei de rapiță presat la rece Elixir

2 ouă mari

pear bread

Începeți cu perele poșate. Curățați perele de coajă având grijă să păstrați forma frumoasă a fructului, perele cu codiță vor arăta foarte bine în acest desert. Într-o crăticioară suficient de adâncă puneți vinul împreună cu zahărul și mirodeniile, puneți pe foc potrivit și amestecați puțin, după ce vinul a atins punctul de fierbere adăugați perele decojite, tăiați-le un pic fundul pentru ca perele să poată sta vertical în vin. Acoperiți cu hârtie de copt și lăsați să fiarbă pe foc mic în jur de 15-20 de minute. După ce perele au fiert opriți focul și mai lăsați-le câteva minute în vin, apoi scoateți-le pe o farfurie și lăsați-le să se răcorească. Într-un bol amestecați făina cu zahărul de cocos, praful de copt, praful de sare, pudra de roșcove și bicarbonatul de sodiu. Decojiți cele două pere, cu cât sunt mai coapte cu atât mai bine, pot fi chiar și ușor lovite, important e să fie dulci și moi. Tăiați-le în jumătăți apoi scoateți semințele și pasați-le într-un bol, puteți folosi o furculiță, dacă perele sunt prea tari puteți folosi un robot de bucătărie. Adăugați ouăle peste perele pasate și amestecați cu un tel, adăugați uleiul de rapiță și amestecați din nou. Adăugați treptat ingredientele uscate peste amestecul cu pere și încorporați cu o spatulă. Preîncălziți cuptorul la 180 °C. Tapetați o formă de chec cu unt sau ulei și hârtie de copt, pudrați cu puțină făină perele poșate apoi adăugați-le în aluat. Dați la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când bread-ul trece testul scobitorii. Pentru glaze-ul de deasupra am folosit 50ml din vinul cu mirodenii în care am poșat perele și 50 de g de zahăr pudră, în funcție de cât de gros sau de subțire vreți să fie glaze-ul, mai adăugați vin sau zahăr pudră. Enjoy!

pear breadpear bread