Cum fructele autohtone au început deja să apară în piețe m-am gândit să fac un desert aerat și răcoritor, o prajitura cu fructe de padure, iaurt și portocale. Puteți folosi orice fructe proaspete sau chiar congelate, o rețetă inspirată de Violeta Pasat.

Ingrediente prajitura cu fructe de padure, iaurt si portocale:

225 g iaurt grecesc

 100 ml ulei floarea soarelui

 2 portocale

 3 ouă

 150 g făină de tip 000

 125 g făină de porumb măcinată fin

 1 vârf de cuțit de turmeric

 150 g zahăr

 2 lingurițe praf de copt

 150 g fructe de pădure

 1 lingură fulgi de migdale (opțional)

Preîncălziți cuptorul la 175 °C. Ungeți cu unt o formă de tort sau de tartă cu diametrul de 22-23 cm. Spălați bine cele două portocale, dați coaja pe răzătoare și stoarceți sucul. Într-un bol amestecați cele două tipuri de făină cu praful de copt și turmericul.

Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile cu un praf de sare până ce devin tari. Adăugați apoi treptat jumătate din cantitatea de zahăr (75g) și bateți până ce aveți un amestec închegat și lucios. Bateți gălbenușurile cu 75g zahăr și coaja de portocală până ce obțineți un amestec aerat.

Adăugați iaurtul și uleiul peste amestecul de gălbenușuri și omogenizați. Adăugați amestecul de făină și omogenizați. Încorporați apoi treptat albușurile folosind o spatulă. La final adăugați sucul proaspăt de portocale și omogenizați. Turnați aluatul în forma de copt și nivelați. Puneți deasupra fructele de pădure (afine, zmeură, coacăze) și presărați fulgii de migdale.

Coaceți preț de aproximativ 30 de minute sau până ce prăjitura trece testul scobitorii. Lăsați prăjitura să se răcească în formă.