Aceasta rețetă de prajitura vegana cu prune s-a născut în mintea mea imediat ce am încercat minunata rețetă a Andreei de la Taste Bazaar. Mi-am zis, ce-ar fi să fac rețeta asta dar în varianta vegană și gluten free. A fost un experiment interesant, de ceva vreme mă pasionează deserturile vegane, chiar dacă nu sunt vegană, mi se par challenging și super interesante, mai ales că în felul asta învăț să consum deserturi ceva mai sănătoase, dar la fel de gustoase. Ingredientele sunt pentru o formă destul de micuță, de 18 cm, dacă vreți să faceți un tort ceva mai mare puteți dubla cantitățile.

prajitura vegana cu prune

prajitura vegana cu prune

Ingrediente blat prajitura vegana cu prune:

100 g făină de orez

1/2 linguriță scorțișoară

10g fulgi de cocos

30 ml ulei de floarea soarelui presat la rece Elixir

30 ml lapte de soia

1 linguriță praf de copt fără gluten

Ingrediente prune macerate:

6-7 prune

2 linguri zahăr brun

1/2 linguriță scorțișoară

1/4 linguriță cardamom

zeama de la jumătate de lămâie

1 lingură de nucă măcinată

1-2 linguri de amaretto (opțional)

Ingrediente bezea vegană:

150g zahăr

lichidul dintr-o conservă de năut de 420g (preferabil ar fi ca lichidul să fie rece, puteți lăsa conserva în frigider peste noapte, cu năutul puteți face o grămadă de rețete faine, am scris câteva aici.)

o linguriță de amidon

o linguriță de oțet din vin

o linguriță esență de vanilie.

1/4 linguriță cream of tartar (opțional)

prajitura vegana cu pruneprajitura vegana cu prune

Începeți cu prunele. Tăiați-le felii potrivite, puneți peste ele zahărul, scorțișoara, zeama de lămâie, cardamomul, nuca pisată și alcoolul, dacă îl folosiți, amestecați cu o lingură și lăsați prunele în frigider până vă ocupați de restul ingredientelor. Pentru blatul prăjiturii amestecați într-un bol făina de orez cu fulgii de cocos, praful de copt și scorțișoara. În bolul unui mixer puneți lichidul din conserva de năut și cream of tartar dacă folosiți. Preincalziti cuptorul la 170°C.  Mixați la viteză maximă până ce lichidul se va transforma într-o spumă albă foarte asemănătoare cu albușurile de ou bătute, când a prins consistență începeți să adăugați treptat zahărul așa cum ați face la o bezea normală. Odată ce ați terminat de adăugat zahărul puneți amidonul, oțetul și esența de vanilie și mai mixați câteva secunde. Luați jumătate din bezeaua vegană obținută și puneți-o într-un bol separat. Peste ea începeți să adăugați uleiul de floarea soarelui, adăugați o lingură de ulei, apoi încorporați ușor cu o spatulă, cu mișcări de sus în jos, continuați până ce ați terminat cu uleiul. Adăugați apoi jumătate din ingredientele uscate și încorporați cu spatula, adăugați apoi laptele de soia și la final adăugați restul ingredientelor uscate. Tapetați o formă de copt cu diametrul de 18cm cu ulei și foaie de copt. Turnați compoziția în forma de copt, nivelați cu spatula și coaceți preț de 15-20 de minute sau până când blatul capătă o culoare aurie. După cele 15 minute scoateți blatul și aranjați prunele deasupra, puteți să adăugați o linguriță, două din lichidul rămas, dar nu pe tot căci blatul s-ar înmuia prea mult. Deasupra puneți restul de bezea vegană și coaceți încă 15-20 de minute sau până când bezeaua capătă o culoare aurie. Ideal ar fi să nu deschideți ușa cuptorului, așa cum am făcut eu, din păcate, pentru că bezeaua se va lăsa foarte mult. După ce prăjitura s-a copt o mai puteți lăsa în cuptorul stins, eu m-am grăbit, am scos-o rapid, iar bezeaua vegană a scăzut mult în volum, dar a fost foarte bună și așa 🙂 O altă metodă ar fi să puneți un layer foarte subțire de bezea și să păstrați restul de bezea așa cum este și să îl adăugați după ce prăjitura s-a răcit. Dacă aveți o torță puteți arde un pic bezeaua și va avea o culoare frumoasă, cam ca aici. Enjoy!

prajitura vegana cu pruneprajitura vegana cu prune

prajitura vegana cu prune