Așa cum vă spuneam în articolul anterior mă pregătesc intens pentru masa de Crăciun și am de gând să testez câteva rețete înainte, care sper să vă inspire și pe voi. Ca aperitiv vă propusesem data trecută trei tipuri de unt aromatizat, acum vă propun un fel principal copios și plin de arome. Vinul și untul merg de minune cu acest coquelet, iar aroma de mandarină oferă puiului o dulceață aparte.

Revin cu aceeași provocare: gătiți orice vă bucură inima în luna decembrie, poate fi un aperitiv, un fel principal de sărbătoare sau un desert cu arome crăciunești, orice vă face să intrați în atmosfera de sărbătoare, folosiți untul Lurpak, faceți o fotografie (două, trei, câte vreți voi) în care să se vadă preparatul, dar și pachetul de unt (puteți chiar să fotografiați preparatul în diverse stadii de pregătire). Postați fotografia pe Instagram sau Facebook, dați tag mie (Pancake Planet) și contului Lurpak, nu de alta, dar să vă vedem și noi pozele si folositi hashtagul #craciunulmeritalurpak. Aveți timp până la sfârșitul lunii, iar la începutul lui ianuarie voi alege cel mai inspirat preparat surprins în cea mai reușită fotografie (sau fotografii dacă faceți mai multe). Premiul constă într-un voucher de 600 de lei la Kitchen Shop de unde vă puteți lua accesorii care să vină în ajutorul pasiunii voastre pentru gătit și un workshop de fotografie culinară și food styling one-to-one cu mine, hehe. Aștept cu nerăbdare fotografiile voastre cu preparatele de sărbătoare ^_^

coquelet

coquelet

Ingrediente pui coquelet la cuptor:

Un pui coquelet de Bretagne 550g (suficient pentru 2-3 persoane)

2 cepe roșii

2 cartofi dulci medii

3 morcovi

O vânătă

2 ardei grași

2-3 mandarine

100g unt Lurpak

200ml vin alb sec

3-4 crenguțe de rozmarin proaspăt

3-4 crenguțe de cimbru proaspăt

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță rozmarin uscat

½ linguriță de sare

½ linguriță piper

două linguri de ulei de măsline

coquelet

coquelet

coquelet

Mod de preparare:

Lăsați untul să ajungă la temperatura camerei, luați o bucățică din el, 10-15 g și ungeți puiul cu el apoi asezonați puiul pe toate părțile cu sare, piper, rozmarin uscat și cimbru uscat. Curățați legumele și tăiați-le grosier. Puneți la încins o tigaie încăpătoare, eu am folosit un wok, adăugați jumătate din cantitatea de unt rămasă și o lingură de ulei de măsline, odată ce untul s-a topit adăugați legumele tăiate grosier (cartoful dulce, vânăta, ardeiul, ceapa, morcovii) și trageți legumele în tigaie preț de 7-10 minute, presărați apoi un praf de sare și unul de piper. Separat încingeți altă tigaie cu restul de unt rămas și o lingură de ulei de măsline și prăjiți puiul întreg preț de 3-4 minute pe fiecare parte sau până ce acesta s-a rumenit. Veți obținep astfel o crustă frumoasă. Puteți să îi puneți și un capac deasupra pentru a vă feri de stropii de grăsime. Încingeți cuptorul la 180 °C. Așezați într-o tavă încăpătoare legumele, deasupra lor puneți puiul. Tăiați mandarinele  în patru și puneți una, două felii în interiorul puiului. Restul feliilor așezați-le în tavă, adăugați crenguțele de rozmarin, cimbrul prospăt și vinul, apoi acoperiți totul cu folie de aluminiu. Dați puiul la cuptor pentru aproximativ o oră. După o oră îndepărtați folia de aluminiu și mai lăsați puiul la copt pentru încă 30 de minute sau până când acesta este gătit la perfecție. Așezați-l frumos pe masa voastră de sărbătoare și serviți-l în tihnă alături de cei dragi 🙂

coqueletcoqueletcoquelet