Visam de ceva vreme la un rainbow cake, unul făcut de mine, desigur 😀 M-am inspirat din cartea Lindei Lomelino cu idei de torturi, iar apoi mi-am dat seama că aș putea face tortul asta chiar și în varianta vegană pe care sper să o pun în practică la un moment dat (too many cakes too little time). Este un tort numai bun de făcut cadou de Ziua Îndrăgostiților, sigur veți face impresie cu el. Nu aveți nevoie decât de multe albușuri și un colorant alimentar roșu, restul îngredientelor sigur vă sunt la îndemână.

20180129-IMG_2611

Ingrediente blat Rainbow cake:

115 g unt la temperatura camerei

300 g zahăr

2 lingurițe zahăr vanilinat

420 g făină

1 plic (12 g) praf de copt

240 ml lapte

3 albușuri

Un tubuleț de colorant alimentar roșu

Sirop de vanilie:

50g zahăr

60 ml apă

2 picături esență vanilie

Crema de albuș:

5 albușuri

200g zahăr

1 linguriță zahăr vanilinat

20180129-IMG_2639

Preîncălziți cuptorul la 175°C, funcția ventilație. Eu am folosit două forme de tort cu fund detașabil cu diametrul de 18cm (dacă aveți de 15cm cu atât mai bine) și am copt blaturile pe rând. Tapetați formele cu unt și foaie de copt. Folosind paleta pentru aluat a mixerului bateți untul la temperatura camerei cu zahărul și zahărul vanilinat până obțineți o textură aerată. Amestecați într-un bol separat făina și praful de copt. Separat bateți cele 3 albușuri cu un pic de sare până ce se întăresc. În timp ce bateți amestecul de unt, adăugați treptat în bolul mixerului făina și laptele puțin câte puțin. Adăugați un pic de făină, apoi un pic de lapte și tot așa. După ce ați terminat cu făina și laptele opriți mixerul și adăugați treptat albușul folosind o spatulă. Amestecați ușor adăugând albușul cam în 3-4 trepte. Cântăriți cantitatea de aluat obținută și distribuiți-o în mod egal în 5 recipiente. Începeți să adăugați colorantul, într-un recipient nu adăugați colorant, în următorul puneți o picătură de colorant și omogenizați, în următorul adăugați 2 picături de colorant și tot așa. Coaceți blaturile pe rând, cam in 25 de minute sunt gata, însă cel mai bine le testați cu o scobitoare. Apoi lăsați-le să se răcească.

Pentru siropul de vanilie puneți într-o cratiță pe foc apa, zahărul și esența de vanilie. După ce au atins punctul de fierbere, reduceți focul la minimum și lăsați siropul pe foc cam 8 minute. Apoi lăsați-l să se răcească.

Pentru crema de albuș puneți pe foc o cratiță cu un pic de apă (cam un sfert din capacitatea ei), asigurați-vă că aveți un bol rezistent la căldură, eventual din inox, care să se potrivească perfect deasupra cratiței. Puneți în bol cele 5 albușuri, zahărul și zahărul vanilinat, înarmați-vă cu un mixer și cu un termometru pentru desert (vă puteți descurca și fără). Odată ce apa a dat în clocot reduceți la minimum focul, puneți deasupra cratiței bolul cu albușuri și zahăr și începeți să mixați. Mixați până ce crema va atinge 65 °C sau până ce zahărul s-a dizolvat. Luați apoi bolul de pe baia de abur și mai mixați câteva minute până ce veți obține o cremă glossy și densă.

Am asamblat tortul având la bază culoarea cea mai deschisă, dar voi puteți face cum doriți, am însiropat fiecare blat apoi am adăugat câte un strat de cremă (mă gândesc că ar merge și câte un strat de jeleu de fructe). Acoperiți tortul cu un strat subțire de cremă și dați-l la frigider 15 minute. Apoi distribuiți restul de cremă. Am folosi spatele unei linguri pentru a forma acest model apoi am presărat niște bobițe colorate din zahăr și am făcut niște inimioare drăguțe dintr-o pungă de carton, câteva bețe pentru frigărui și un pic de adeziv 🙂 

20180129-IMG_2646