Ar trebui să numesc rețeta asta „Tarta vegana pentru Ana”. Ana face niște accesorii absolut minunate, îți vine să le mănânci din priviri, nu alta, vă puteți convinge singuri dacă aruncați un ochi aici și aici. Ana m-a provocat să fac o tarta vegana cu o tentă ușor acrișoară. Nu mai făcusem o tarta vegana până atunci așa că m-am documentat un pic și am ajuns la concluziile de mai jos. Este o tartă absolut delicioasă pe care sper să o încercați și voi.

tarta vegana

tarta vegana

Ingrediente pentru aluatul de tarta vegana:

90 g ulei de cocos solid

240 g făină 000

16 g zahăr pudră

3-4 linguri apă rece

Ingrediente meringue vegană:

Lichidul dintr-o conservă de năut Sun Food (atenție, lichidul trebuie să fie rece, puteți pune conserva de năut în frigider, iar a doua zi va fi numai bună pentru această tartă)

100 g zahăr

o linguriță esență de vanilie

Ingrediente pentru umplutura frangipane:

80ml ulei de măsline extra virgin

115 g zahăr

35 g făină 000

1/2 din cantitatea de meringue vegană (înainte să adăugați zahărul)

240 g făină de migdale

Coaja de la o lămâie

Coaja de la o portocală

1/2 linguriță esență de migdale

125 g afine

tarta vegana

tarta vegana

Cantitățile de mai sus sunt suficiente pentru o formă de tartă cu diametrul de 20 cm. Pentru aluatul de tartă amestecați făina cu zahărul pudră, apoi adăugați uleiul de cocos solid, tăiat bucățele. Folosindu-vă mâinele, așa cum ați face la un aluat cu unt, amestecați uleiul de cocos cu făina până ce veți obține un aluat fărâmicios. Adăugați 3 linguri de apă rece și amestecați cu o furculiță până ce totul capată consistență, dacă aluatul e uscat mai adăugați un pic de apă până ce totul devine ușor manevrabil. Nu frământați, formați o bilă din aluat, aplatizați și înveliți-o în folie alimentară. Aluatul de tartă trebuie să stea la frigider cel puțin 30 de minute. Odată ce aluatul s-a răcit scoateți-l și întindeți-l cu un făcăleț pe blatul de bucătărie curat. Îl puteți întinde și între două foi de copt, dar eu găsesc întotdeauna procedura asta destul de…alunecoasă 😀 Chiar dacă se mai lipesc câteva din bucățile de ulei de cocos de blat nu e așa o mare tragedie, o să vedeți că se va întinde destul de ușor, dar ca să fiți siguri puteți pudra blatul de lucru cu un pic de făină. În cazul în care aluatul e prea rece și prea tare îl mai puteți lăsa câteva minute la temperatura camerei. Ungeți forma de tartă cu ulei de cocos, apoi așezați aluatul și modelați-l pe forma ei. Înlăturați aluatul în exces, eu l-am păstrat și am mai făcut o mini tartă a doua zi. Înțepați ușor fundul tăvii cu o furculiță pe toată suprafața și dați la frigider pentru încă o oră.  Cu puțin timp înainte să scoateți aluatul de la frigider vă puteți apuca de meringue-ul vegan și de compoziția frangipane.

tarta vegana

Pentru meringue puneți lichidul din conserva de năut în bolul mixerului și bateți la viteză maximă până ce lichidul prinde consistență și formă, exact ca albușurile de ou. Odată ce consistența este suficient de tare opriți mixerul și puneți deoparte jumătate din cantitate, o veți adăuga în compoziția tartei. Păstrați restul de meringue vegan în bolul mixerului, porniți-l din nou și începeți să adăugați zahărul, lingură cu lingură, exact ca atunci când faceți bezele. După ce ați terminat cu meringue-ul băgați-l în frigider, veți avea nevoie de el doar când tarta va fi coaptă și răcită. Acum puteți trece la compoziția tartei. Bateți uleiul de măsline cu zahărul folosind un mixer preț de 2-3 minute. Adăugați apoi făina (cele 35 de g) și încorporați folosind o spatulă. Începeți să adăugați meringue-ul fără zahăr (cel pe care l-ați pus într-un bol separat) lingură cu lingură și încorporați ușor cu o spatulă. La final adăugați făina de migdale și încorporați-o la fel. Veți obține o compoziție foarte consistentă. Adăugați coaja răzuită de lămâie și portocală laolaltă cu esența de migdale și încorporați. Preîncălziți cuptorul la 175°C. Scoateți aluatul din frigider. Puneți o bucată de foaie de copt peste aluat, adăugați boabe de fasole, orez, linte sau orice alte greutăți aveți prin bucătărie peste foaia de copt, acestea vor preveni eventuala umflare a aluatului și dați la cuptor pentru 15 minute. După cele 15 minute înlăturați foaia de copt și boabele și mai coaceți încă 10 minute. Apoi adăugați și compoziția, nivelați cu o spatulă și adăugați afinele deasupra, ele ar trebui să fie cam pe jumătate în aluat. Coaceți tarta preț de circa 30-35 de minute, cel mai bine ar fi să o verificați după jumătate de oră. Când capătă o culoare frumoasă aurie înseamnă că e gata. Odată ce s-a răcit puteți scoate meringue-ul vegan din frigider și îl puteți pune deasupra, iar dacă aveți un arzător îl puteți flamba puțin 🙂 Dacă observați că meringue-ul și-a lăsat puțin lichid pe fundul bolului în care l-ați pus, îl mai puteți bate încă o dată cu mixerul un minut, două.

tarta vegana

tarta vegana

 

Cam așa arată în varianta rotundă 🙂

tarta vegana tarta vegana