Cum mi-a rămas suficient dovleac copt de la tarta cu anason mi-am propus să fac prima mea supă de dovleac. Pentru patru porții potrivite spre…mici sau două porți mari 😀 aveți nevoie cam de o cană de dovleac copt (atunci când îl dați la cuptor îl puteți stropi cu un pic de ulei de măsline), o ceapă medie tocată cubulețe, un morcov mic, un sfert de țelină mică tăiată și ea cubulețe (chiar nu vrem prea multă țelină în supă), un cartof mediu tăiat cubulețe. Se călește ceapa cu puțină sare într-un strop de ulei de măsline și o bucățică de unt, se adaugă cubulețele de morcov, cartof și țelină și se călesc o țâră. Se acoperă legumele cu apă deja încălzită și se lasă la fiert până se înmoaie. Când sunt aproape gata se adaugă lângă ele și dovleacul și se mai fierb un minut, două.

20161118-img_4057

Opriți focul, puneți un blender în funcțiune și pasați legumele. Eu am avut la îndemână și apă călduță extra, astfel că am mai completat când am vrut o consistență ceva mai lichidă, tot acum adăugați sare și piper, eu am folosit piper roz :). Nicio supă cremă nu ar trebui să arate ca un piure, așa că ar fi bine să aveți pe lângă voi extra stock sau apă pentru a-i modifica consistența. După ce ați ajuns la consistența dorită puneți două, trei linguri de supă într-un bol separat și amestecați-le cu două lingurițe de smântână, apoi adăugați-le în supă și mai puneți pe foc câteva minute. La final nu vă rămâne decât să ornați supa cu semințe de dovleac, eventual trase un pic în tigaie, crutoane, smântână și extra condimente după cum simțiți.

20161118-img_4063