Nu prea eram prietenă cu dovleacul până să-l descopăr în această minunată combinație de condimente, alăturare cu care m-am mai întâlnit în cazul compoziției de turtă dulce: anason, scorțișoară, cuișoare, ghimbir pudră și nucșoară, toate la un loc, în proporții potrivite, dau un gust excelent făcându-i totuși loc și aromei inconfundabile de dovleac, însă doar atât cât trebuie. Nu sunt fană a plăcintelor clasice cu dovleac căci gustul intens al acestuia isn’t really my thing așa că am căutat o formulă astfel încât să fie atât pe placul meu cât și al celor care ar mânca dovleac dimineața, la prânz și seara.
Înainte de toate trebuie să aveți la îndemână un plăcintar potrivit (adică un dovleac numai bun pentru plăcintă ca cel de mai sus), merge și unul mic, îl tăiați pe jumătate, îi scoateți semințele și îl băgați la cuptor pe o tavă tapetată cu hârtie de copt până ce devine moale și până ce toată casa miroase a dovleac copt (cam o oră, poate și mai bine). Ce-i drept agreez mai tare mirosul decât gustul de dovleac.
În timp ce dovleacul se coace în tihnă trecem la temelia acestei tarte și anume aluatul, cel care susține, precum Atlas în vechime, povara dulce a umpluturii. Nu vă temeți să puneți anason pudră în aluat, eu am găsit la un moment dat în Lidl, dacă nu găsiți pudră puteți pune o linguriță de semințe de anason direct în aluat. Pentru aluat aveți nevoie de o cană și o treime de făină, două linguri de zahăr, un vârf de sare, 113 grame de unt, un gălbenuș și una-două linguri de apă. Puneți laolaltă făina, zahărul și sarea și faceți-le să se împrietenească, apoi adăugați untul rece cubulețe și frământați compoziția cu mâinile, veți obține niște firimituri de făină și unt, pentru omogenizarea lor adăugați gălbenușul și o lingură de apă rece și amestecați cu o furculiță, dacă nu se leagă lucrurile, nu vă fie teamă, mai adugați o lingură de apă.
Formați aluatul într-o bilă și frământați-l foarte puțin. Spre deosebire de alte aluaturi de tartă care se bagă imediat la frigider, cu acesta mai aveți olecuță de discutat, trebuie să-l împărțiți în patru părți pe cât posibil egale, să stați de vorbă cu fiecare parte…în parte, pe fiecare trebuie să o intindeți ușor cu pumnul de vreo două ori astfel încât să se distribuie grăsimea uniform, apoi le puneți din nou împreună, formați o bilă pe care o aplatizați un pic cu podul palmei. Apoi dați aluatul cam o oră la frigider înfofolit în folie alimentară. Aluatul este arhisuficient pentru o formă de tartă de circa 20-22 de centimetri, dacă aveți dexteritate îl puteți subția/întinde destul de mult (cu făcălețul adică) și poate încăpea și într-o tavă ceva mai mare, îl puteți manevra apoi cu degetele astfel încât să acopere pereții formei. Întotdeauna la quiche-uri și tarte ung forma de copt cu unt înainte de a pune aluatul, vă recomand să faceți la fel.
Cât stă aluatul la frigider aveți timp berechet să faceți umplutura, să vă faceți un smoothie și să citiți vreo 20 de pagini dintr-o carte. Odată ce dovleacul s-a copt și s-a răcit cât de cât, ca să grăbiți procesul puneți-l cât mai aproape de o fereastră deschisă, garantat va trezi vecinii din letargie. Scoateți cu lingura pulpa de dovleac din coajă, pasați-o cu blender-ul, adăugați peste ea o jumătate de linguriță de scorțișoară, un sfert de linguriță de ghimbir pudră, tot un sfert de linguriță de nucșoară măcinată, unul de cuișoare și încă unul de anason, puneți neapărat și zahăr, cam trei sferturi de cană. Amestecați-le, apoi adugați 3 ouă și 200 g de frișcă lichidă pe cât posibil neîndulcită. Amestecați de jos în sus până când toate elementele se întrepătrund, vă puteți ajuta și de blender la nevoie.
Scoateți aluatul din frigider, întindeți-l pe o suprafață tapetată cu făină, ungeți forma de tartă cu unt, așezați aluatul în tavă apoi înțepați-l cu furculița. Puneți peste el hârtie de copt și ceva greutăți: orez, linte, fasole, ce aveți la îndemână astfel încât să nu se umfle în timpul coacerii. Dați-l la cuptor cam 15 minute până când devine ferm și se închide un pic la culoare. După ce îl scoateți din cuptor îl lăsați să se răcească, tot așa, lângă fereastra deschisă. După ce s-a răcit puteți turna compoziția, s-ar putea să vă mai rămână ceva compoziție, motiv bun să mai faceți o tartă a doua zi căci se va consuma instant, cu siguranță. Dați tarta cam 45 de minute la cuptor la foc potrivit, pe raftul din mijloc. Odată scoasă din cuptor ar cam trebui lăsată în pace, ignorată și tratată cu indiferență cam două ore. O puteți decora cu steluțe de anason, cuișoare, zahăr pudră, merișoare, batoane de scorțișoară, orice e pe val în sezonul acesta.
Concluzie, e greu să pudrezi o prăjitură și să faci o fotografie în același timp 😀
0 Comments