Cum mi-a mai rămas ceva șampanie de la Revelion m-am gândit să îi găsesc o întrebuințare ceva mai interesantă cum ar fi cea de ingredient într-un tort cu căpșuni și lime. Văzusem o imagine pe instagram cu un tort minunat meșterit de Betty, cu șampanie și căpșuni așa că mi-am zis, I need this cake in my life. M-am abătut destul de mult de la rețeta ei și a ieșit ce vedeți mai jos, hope you’ll like it, hope you’ll try it 🙂

tort cu căpșuni

Ingrediente pentru blatul de tort cu căpșuni:

150g făină 000

2 lingurițe praf de copt

un praf de sare

175g zahăr alb

90 g unt nesărat la temperatura camerei

un strop esență de vanilie

un strop esență de portocală (cred că am ajuns să fiu cam dependentă de această esență frumos parfumată, deși o găsesc destul de greu în market. Ar merge chiar un pic de coajă de portocală în loc)

120 ml șampanie

3 albușuri la temperatura camerei

4-6 linguri de șampanie extra pentru insiropat (optional)

Ingrediente cremă de mascarpone:

500g marcarpone la temperatura camerei

3-4 lingurițe sirop de agave

250g căpșuni proaspete (dintre care 4-5 căpsuni tăiat cubulețe potrivite)

coaja și zeama de la un lime

tort cu căpșuni

tort cu căpșuni

Preîncălziți cuptorul la 175°C. Amestecați făina, praful de copt și sarea într-un bol încăpător, eu folosesc întodeauna un tel pentru a amesteca ingredientele uscate, am senzația că se blenduiesc mai bine în felul asta. Bateți untul într-un bol cu zahărul folosind un mixer până ce devine aerat, 2-3 minute. Bateți separat albușurile până ce acestea devin ferme. Apoi, peste amestecul de unt și zahăr adăugați o treime din cantitatea de șampanie și o treime din amestecul de făină și mixați. Continuați cu restul ingredientelor în două etape. La final încorporați treptat albușurile în aluat folosind o spatulă. Împărțiți aluatul în două, cel mai bine ar fi să folosiți un cântar. Coaceți compoziția în două forme de tort cu fund detașabil de maxim 18cm, indicat ar fi să folosiți două forme de 15cm diametru. Coaceți până când blaturile trec testul scobitorii, aproximativ 20-25 de minute. Lăsați blaturile în forme pentru 15-20 de minute apoi transferați-le pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor. Crema ar trebui făcută doar atunci când blaturile s-au răcit complet. Dacă vă plac blaturile insiropate și ușor alcoolizate le puteți insiropa cu șampanie, 2-3 linguri pentru fiecare blat. Eu am preferat să adaug niște șampanie peste felia de tort fix atunci când m-am înfruptat din ea, nu e cel mai ortodox lucru, dar rezultatul a fost super fresh și yummy. Pentru a putea manevra cu ușurință mascarponele acesta trebuie să fie la temperatura camerei. Adăugați peste el siropul de agave (puteți adăuga miere sau sirop de arțar), zeama și coaja de lime. Folosiți o spatulă petru a încorpora totul, gustați și vedeți dacă mai aveți nevoie de extra sirop de agave (miere sau sirop de arțar). Puneți deoparte jumătate din cantitatea de masrcapone și adăugați peste bucățelele de căpșuni și încorporați cu o spatulă. Acest amestec se va afla între cele două blaturi, aveți grijă să distribuiți crema uniform, eu am folosit un poș pentru a da un aspect frumos cremei pe margine pentru că am vrut un naked cake. Voi îl puteți decora cum doriți. Restul cremei a aterizat deasupra tortului laolaltă cu restul căpșunilor și un pic de zahăr pudră. Dați tortul imediat la frigider.

20180104-IMG_9884-2

tort cu căpșuni

tort cu căpșuni

tort cu căpșuni