Am pornit de la tortul cu Baileys și am ajuns la o formulă mai răcoroasă, tort cu ciocolata alba, zmeura si dulceata de trandafiri, cumva grădina de la țară m-a inspirat să îl fac în felul acesta și n-am rezistat tentației de a-l poza chiar în mijlocul naturii.

tort cu ciocolata alba

Ingrediente pentru blat tort cu ciocolata alba:

80g unt

80g cacao

250g făină de tip 000

1 linguriță și jumătate praf de copt

1 linguriță și jumătate bicarbonat de sodiu

300g zahăr brun

2 ouă

80ml lapte

150g apă fierbinte

Ingrediente pentru crema:

200g ciocolată albă

500g mascarpone

sucul de la o portocala

200-250 g zmeură congelată sau proaspătă

O lingură de zahăr pudră

9-10 lingurițe dulceață de trandafiri (opțional)

Preîncălziți cuptorul la 175 °C. Amestecați făina, cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu într-un bol încăpător, cerneți apoi amestecul. Topiți untul și adăugați-l peste amestecul de făină, împreună cu ouăle, laptele și zahărul, amestecați apoi cu mixerul până ce obțineți un amestec omogen, adăugați apoi apă fierbinte și mixați în continuare, puteți să înlocuiți apa cu cafea.

Pregătiți două forme de tort cu diametrul de 18 cm, tapetați-le cu unt și hârtie de copt. Distribuiți compoziția în mod egal în cele două forme și dați-le la cuptor pentru aproximativ o oră, cel mai bine îl verificați după 45 de minute și faceți testul cu scobitoarea.

Odată ce aluatul s-a copt lăsați-l să se răcească măcar un sfert de oră în forme. Apoi lăsați-l să se răcească pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor. Când aluatul s-a răcit complet puteți face crema.

Pentru cremă topiți ciocolata albă la aburi și lăsați-o să se răcească câteva minute. Adăugați treptat mascarpone peste ciocolata albă și amestecați contant cu un tel, cu mișcări rapide. Pentru coulis-ul de zmeură puneți zmeura, sucul de la portocală și zahărul pudră într-un blender și mixați, dacă amestecul este prea gros mai puneți puțin suc de portocală, dați amestecul printr-o sită, veți obține un sos gros și delicios. Încorporați treptat cu o spatulă coulis-ul de zmeură în crema de ciocolată albă și mascarpone folosind o spatulă.

tort cu ciocolata alba

Nivelați blaturile de tort cu un cuțit zimțat și tăiați fiecare blat în două, veți avea astfel patru straturi de blat, distribuiți crema pe fiecare secțiune de blat, adăugați zmeură tăiată jumătăți și dulceața de trandafiri, apoi acoperiți tortul cu crema rămasă, decorați așa cum vă place. Enjoy!

tort cu ciocolata alba