Am făcut acest tort cu ciocolată pentru ziua unui mare iubitor de…ciocolată. Dar m-am gândit să adaug și o notă acrișoară tortului, așa că am strecurat un strat de jeleu/gem de zmeură care se pare că nu a deranjat pe nimeni. Pare o rețetă complicată căci am scris un picuț mai mult, dar e mult mai simplu decât pare. Atunci când veți felia acest tort veți vedea că a meritat osteneala 🙂

tort cu ciocolată

Ingrediente blat tort cu ciocolată:

160 g făină

40 g cacao

200g zahăr

1 linguriță praf de copt

1 linguriță bicarbonat de sodiu

60g unt

160 ml lapte bătut

90 ml cafea tare

1 ou

Ingrediente pentru umplutură:

100g ciocolată albă  și 65ml frișcă lichidă pentru stratul de ciocolată albă

100g ciocolată neagră și 65ml frișcă lichidă pentru stratul de ciocolată neagră

150g ciocolată neagră și 95ml frișcă lichidă pentru stratul exterior

3 linguri de jeleu de zmeură ( eu am folosit de la Lidl, îmi place să îi spun jeleu, deși teoretic este un gem, dar are o consistență similară cu cea a jeleului, deci sfatul meu ar fi să folosiți un gem foarte închegat, important este să fie acrișor, merge foarte bine în combinație cu ciocolata)

Pentru decor puteți folosi bomboane de ciocolată, physalis, diverse ornamente din ciocolată, flori sau fructe proaspete.

tort cu ciocolată

Preîncălziți cuptorul la 175°C, funcția ventilație. Eu am folosit două forme de tort cu fund detașabil cu diametrul de 18cm dacă aveți unele de 15cm cu atât mai bine, vor ieși niște straturi mai înalte de blat. Tapetați formele cu unt și foaie de copt. Cerneți făina împreună cu cacaoa, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu într-un bol. Faceți o cafea tare și lăsați-o să se răcească. Topiți untul, lăsați-l un pic să se răcească, apoi amestecați-l într-un bol cu laptele bătut și cafeaua, puteți folosi un tel. Apoi adăugați acest amestec peste ingredientele uscate, adăugați și oul și folosind paleta unui mixer amestecați totul până ce toate ingredientele se combină armonios. Măsurați cantitatea de aluat și distribuiți-o în mod egal în cele două forme de tort. Coaceți în jur de 30 de minute sau până ce blaturile trec testul scobitorii. Odată ce s-au copt lăsați-le să se răcească pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor.

tort cu ciocolată

Pentru straturile din interior nu trebuie decât să încălziți frișca lichidă pe foc până aproape de punctul de fierbere. Asta înseamnă că trebuie să încălziți separat 65 ml frisca lichidă pentru 100 g ciocolata albă și 160 ml frișcă lichidă pentru 250 g ciocolată neagră. Luați de pe foc și adăugați ciocolata ruptă în bucăți, lăsați așa câteva secunde și apoi amestecați ușor cu o spatulă până ce obțineți o cremă asemănătoare budincii. În cazul în care amestecul vi se pare prea lichid mai adaugați câteva bucățele de ciocolată (asta înseamnă să aveți niște ciocolată de rezervă). Lăsați ciocolata să se răcească. Odată ce blaturile s-au răcit, puteți să le secționați în două părți egale, astfel veți avea 4 straturi de blat, unul de ciocolată neagră, unul de ciocolată albă și unul de gem/jeleu. Luați una dintre formele în care ați copt tortul și tapetați-o cu folie alimentară asfel încât să depășească marginile formei. Aranjând straturile direct în forma de copt va asigura o formă dreaptă a tortului mai ales că ciocolata e cam alunecoasă. Puneți primul strat de blat, apoi 100g din ganache-ul de ciocolată neagră, apoi următorul strat de blat, urmat de jeleul de zmeură, încă un strat de blat și apoi ganache-ul de ciocolată albă și la final păstrați drept „capac” pentru tort secțiunea cea mai dreaptă, practic fundul unuia dintre blaturi. Dați la frigider măcar o oră. Îl puteți lăsa chiar și peste noapte. Când îl scoateți puteți încălzi puțin restul de ganache de ciocolată ca să poată fi ușor de întins pe tort. Întindeți un strat foarte subțire din ganache peste tort, apoi dați-l din nou la frigider pentru 30 de minute, astfel primul strat se va întări și veți putea adăuga restul de cremă. La final puteți decora așa cum vă place și puteți savura un pahar binemeritat de vin căci a fost un tort la care ați lucrat un pic 🙂

tort cu ciocolată