Tort cu crema de mascarpone, mentă și fructe de pădure sau tortul meu preferat. Nu prea pot concepe un tort cu cremă de unt, de obicei încerc să evit untul în creme, mi se pare way too much for me. Aș fi vrut să adaug în titlul acestui articol mai toate ingredientele care se regăsesc în blat căci sunt printre preferatele mele: banana, nucă, scorțișoară, nucșoară și ciocolată într-o cantitate rezonabilă. E unul dintre torturile mele preferate, îmi place să îi spun my signature cake. Blatul e un soi de banana bread super aromată. Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru un tortuleț cu diametrul de 18 cm (cel din fotografii, de deasupra) cu două straturi de cremă. Dacă nu aveți o formă așa de mică, puteți pune compoziția într-o formă mai mare (de maxim 23cm) și vor ieși două straturi de blat cu un singur strat de cremă sau îl puteți coace pur și simplu într-o formă tradițională de chec, iar crema o puteți pune deasupra. Puteți face chiar și brioșe. Iubesc rețeta asta și datorită acestei versatilități a aluatului, îl poți transforma în aproape orice formă.

tort cu crema de mascarpone

Ingrediente tort cu crema de mascarpone:

250 g făină 000

25g cacao neindulcită

200g zahăr

1 linguriță praf de copt

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

3 banane coapte

125 g unt topit

2 ouă

1 linguriță scorțișoară

1/4 linguriță nucșoară proaspăt răzuită

100g ciocolată neagra

50g nucă

Crema de mascarpone:

500 g mascarpone la temperatura camerei

50g-70g miere (sau sirop de arțar sau sirop de agave, aici cel mai bine gustați pe măsură ce adăugați și decideți cât de dulce vreți să fie crema)

250-300g fructe de pădure (mie îmi place să combin zmeură, afine și mure, pentru mai multă culoare am adăugat și o lingură de dulceață de fructe de pădure)

5-6 frunzulițe de mentă tocate mărunt

tort cu crema de mascarpone

tort cu crema de mascarpone

Preîncălziți cuptorul la 180 °C. Pasați bananele cu o furculiță, adăugați cele două ouă și încorporați. Adăugați și untul topit și răcit și încorporați cu o spatulă. Separat amestecați ingredientele uscate: făina, zahărul, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, cacaoa, scorțișoara și nucșoara. Puneți amestecul de ingrediente umede peste cele uscate și amestecați ușor cu spatula până când obțineți o compoziție omogenă. Adăugați ciocolata tăiată bucățele potrivite și nuca mărunțită. Ungeți o formă de tort cu fund detașabil de 18cm diametru, tapetați cu unt și foaie de copt, turnați compoziția în formă și dați la cuptor pentru o oră. Poate avea nevoie și de mai mult în funcție de cuptor. Verificați după 50 de minute. Tortul este gata atunci când trece testul scobitorii. Lăsați aluatul să se răcească în formă. Îl puteți secționa abia când este complet răcit. Eu prefer să îl secționez a doua zi. Veți vedea că blatul a crescut destul de mult, mai ales în mijloc, nu e panică, o să-l nivelați, iar cu restul de aluat rămas puteți face un desert la pahar cu mascarpone și/sau înghețată. Pentru crema de mascarpone amestecați mascarponele la temperatura camerei (în felul acesta îl puteți amesteca mult mai ușor) cu mierea până capătă un aspect glossy. Adaugați fructele (pe cele mai mari ar fi bine să le tăiați în bucăți mai mici), menta tocată mărunt și dulceața de fructe de pădure. Secționați tortul în trei. Păstrați fundul tortului pentru partea de sus, astfel veți avea o suprafață frumos nivelată. Porționați-vă crema în trei părți egale și distribuiți-o pe fiecare layer al tortului, mie îmi place să îl las, așa, naked, voi faceți așa cum vă place. Decorați-l cu multă imaginație și savurați-l în tihnă 🙂

tort cu crema de mascarpone

tort cu crema de mascarpone