Desertul de pe masa de Crăciun nu trebuie să fie neapărat un cozonac, un banal chec în două culori sau o negresă, nu? Eu v-aș propune o variantă aparent sofisticată, asta pentru că urmează un text mai lung :D, un tort cu mere, scorțișoară și o…pară 😀 Dacă mai am timp zilele astea voi posta câte ceva și despre un cozonac pe care l-am făcut acum câteva săptămâni. Dar până atunci vă las în compania acestui tort delicios pe care sora mea l-a descris cam așa: zici că e turtă dulce și o plăcintă în același timp.
Ingrediente pentru blat:
150 g unt nesărat Lurpak
3 ouă
130 g zahăr alb
130 g zahăr brun (am folosit dark muscovado)
170 g piure de măr (eu am găsit la Auchan, acolo unde găsiți și iaurtul cu fructe)
1 plic zahăr vanilinat
2 lingurițe scorțișoară
Un praf de nucșoară rasă
2 lingurițe praf de copt
1 linguriță și jumătate bicarbonat de sodiu
1 linguriță esență de vanilie
255 g măr ras ( aveți nevoie de două mere)
160 g făină 000
Compot de mere:
2 mere medii, decojite și tăiate mărunt
1 pară coaptă (tăiată și ea mărunt)
80 ml water
2 linguri zahar brun
120 g frișcă bătută
Un strop esență vanilie
Un praf de scorțișoară
Crema de unt:
200g unt nesărat Lurpak
125 g zahăr pudră
80g frișcă bătută
Un praf de scorțișoară și unul de nucșoară
Mod de preparare blat
Preîncălziți cuptorul la 175 °C. Tapetați cu hârtie de copt două forme de tort cu fund detașabil de 15-16cm diametru. Începeți să faceți blatul. Topiți untul și lăsați-l să se răcească. Mixați ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și nucșoara. Bateți cu mixerul cele 3 ouă cu cele două tipuri de zahăr, zahărul vanilinat și esența de vanilie până obțineți o spumă aerată. Adăugați untul topit și răcit și omogenizați. Adăugați amestecul de făină și omogenizați apoi adăugați cele două mere date pe răzătoare și sosul de mere și omogenizați. Împărțiți în mod egal compoziția între cele două forme de tort, cel mai bine ar fi să folosiți un cântar. Dați formele la cuptor pentru 40-45 de minute. Scoateți formele din cuptor lăsați-le să se răcească 10-15 minute în formă apoi tranferați-le pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor.
Mod de preparare compot de mere:
Pentru compotul de fructe tăiați mărunt merele și para, adăugați peste apa, zahărul brun și scorțișoara și puneți-le într-o cratiță pe aragaz, pe foc mic, amestecați din când în când, merele sunt gata când s-au înmuiat, dar și-au menținut forma, va dura în jur de 20 de minute. Frișca păstrați-o separat în frigider. O veți întinde peste aluat alături de compot.
Mod de preparare cremă de unt:
Pentru crema de unt puneți untul într-o oală înaltă pe aragaz, pe foc foarte mic. Lăsați-l să se topească, amestecați până când se schimbă la culoare, iar sedimentele vor începe să se depună pe fundul cratiței. Opriți focul și lăsați untul să se răcească. Apoi puneți-l în frigider cât timp așteptați să se răcească blaturile de tort. Scoateți untul din frigider, bateți-l cu mixerul până ce devine aerat și se deschide la culoare, adăugați apoi cele 80g de frișcă bătută, scorțișoara, nucșoara și zahărul pudră cernut până ce obțineți o cremă ușor de întins.
Secționați cele două blaturi, astfel veți obține 4 layere. Peste fiecare layer puneți 2-3 linguri de frișcă bătută și 1-2 lingurițe din compotul de măr. La final îmbăcați tortul cu crema de unt, folosind o spatulă și decorați-l așa cum vă place, băgați-l imediat la frigider.
Vă mai las aici și câteva idei de styling pentru masa de Crăciun 🙂 din campania #CraciunulMeritaLurpak
0 Comments