Ieri a fost o adevărată zi de primăvară și cred că acest tort cu sirop de portocale roșii se potrivește de minune cu sentimentul pe care mi-l dă venirea primăverii, e așa de aerat, de aromat și delicat încât îl mănânci din priviri 😀 Dacă nu găsiți portocale roșii nu e niciun bai, le puteți înlocui cu portocalele obișnuite sau alte citrice care vă plac.
Ingrediente pentru blatul de tort cu sirop de portocale roșii:
3 ouă
100g faină
1 lingură amindon plus o linguriță extra pentru sirop
100g zahar
1 linguriță esență de portocală
1 linguriță praf de copt
15g unt topit
Ingrediente pentru sirop:
250ml suc de portocale roșii (de la aproximativ 4 portocale roșii)
50 g zahăr
Ingrediente pentru cremă:
300g cremă de brânză Delaco Grace cu smântână la temperatura camerei
3 linguri sirop de portocale roșii
2 linguri miere
Fructe pentru decor (felii de portocale roșii, afine, rodie, frunze de mentă)
Pentru blat aveți nevoie de o formă de tort mică (18-20cm) cu fund detașabil. Preîncălziți cuptorul la 180 °C. Tapetați forma de copt cu un pic de unt și hârtie de copt. Bateți cu un mixer de mână ouăle împreună cu zahărul pentru aproximativ 5-7 minute sau până ce veți obține o spumă aerată. Topiți untul și adăugați-l în compoziție împreună cu esența de portocale. Într-un bol separat cerneți făina și amidonul și amestecați cu praful de copt apoi adăugați-le peste ouăle bătute spumă și omogenizați cu un tel sau spatulă. Puneți compoziția în forma de copt și dați la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25 de minute sau până ce tortul capătă o culoare frumoasă, aurie și trece testul cu scobitoarea. De obicei blatul iese un pic mai umflat în mijloc, dar puteți tăia cu ușurință acea parte mai bombată odată ce s-a răcit. Între timp faceți siropul de portocale roșii, puneți într-un vas pe aragaz, pe foc mediu, sucul de portocale roșii și zahărul și amestecați din când în când până ce zahărul se va topi, luați de pe foc și puneți deoparte 4-5 linguri de sirop pe care le veți folosi pentru însiroparea blatului. Puneți restul de sirop din nou pe foc și adăugați o linguriță rasă de amidon, amestecați continuu cu un tel până ce siropul se va îngroșa, opriți focul și lăsați siropul obținut deoparte. Pentru crema de deasupra amestecați crema de brânză Grace cu 3 linguri din siropul îngroșat, adăugați siropul treptat și omogenizați cu o spatulă, adăugați și mierea și omogenizați din nou. Odată ce blatul s-a răcit însiropați-l, adăugați crema deasupra, fructele pentru decor și siropul îngroșat rămas. Enjoy!
0 Comments