Anul acesta, de ziua lui Bogdan, am decis să fac un tort de ciocolata decadent cu un pic de alcool și acel element fresh care să te surprindă la fiecare îmbucătură, în cazul acesta zmeura și afinele. Am adaptat o rețetă dintr-o carte de-a Lindei Lomelino și a ieșit un tort absolut delicios.

Ingrediente tort de ciocolata (blat):
80g unt
80g cacao
250g făină de tip 000
1 linguriță și jumătate praf de copt
1 linguriță și jumătate bicarbonat de sodiu
300g zahăr brun
2 ouă
80ml lapte
150g apă fierbinte
Ingrediente cremă tort de ciocolata:
200g ciocolată (eu am folosit un mix de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră)
300g unt la temperatura camerei
40g cacao
125ml Baileys (puteți pune chiar mai mult, gustați și ajustați pe parcurs)
80g zahăr pudră
1 linguriță extract vanilie
125g zmeură
200g afine pentru decor (sau zmeură)

Preîncălziți cuptorul la 175 °C. Amestecați făina, cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu într-un bol încăpător, cerneți apoi amestecul. Topiți untul și adăugați-l peste amestecul de făină, împreună cu ouăle, laptele și zahărul, amestecați apoi cu mixerul până ce obțineți un amestec omogen, adăugați apoi apă fierbinte și mixați în continuare, puteți să înlocuiți apa cu cafea.
Pregătiți două forme de tort cu diametrul de 18 cm, tapetați-le cu unt și hârtie de copt. Distribuiți compoziția în mod egal în cele două forme și dați-le la cuptor pentru aproximativ o oră, cel mai bine îl verificați după 45 de minute și faceți testul cu scobitoarea.

Odată ce aluatul s-a copt lăsați-l să se răcească măcar un sfert de oră în forme. Apoi lăsați-l să se răcească pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor. Când aluatul s-a răcit complet puteți face crema. Puneți ciocolata la topit pe baie de aburi, apoi lăsați-o să se răcească. Într-un bol încăpător mixați untul la temperatura camerei până ce devine cremos, adăugați apoi zahărul pudră și cacao treptat și mixați. Începeți să turnați ciocolata răcită în fir subțire și mixați, începeți apoi să adăugați treptat Baileys și mixați, iar la final adăugați și extractul de vanilie și amestecați.
Nivelați blaturile de tort cu un cuțit zimțat și tăiați fiecare blat în două, veți avea astfel patru straturi de blat, distribuiți crema pe fiecare secțiune de blat, adăugați zmeura tăiată jumătăți, apoi acoperiți tortul cu crema rămasă, eu am folosit spatele unei lingurițe pentru a crea acele valuri, apoi l-am decorat doar cu afine și a avut un aspect simplu, dar elegant, îl puteți decora așa cum vă place.


7 Comments
Iulia
Arata absolut minunat! Cred ca o sa il fac in weekend!
adina
Super 🤗 să îmi spui cum a ieşit 🖤
Ale
Buna. Daca am o forma de 22 cm pot pune toata compozitia odata?😊
adina
Hei, cred ca o poți pune și eventual să îl coci un pic mai mult, apoi să îl tai în două 🙂 sau ar mai fi varianta să împarți compoziția în două și să coci pe rând și vei avea tot așa, două blaturi. Să îmi spui cum a ieșit, spor ^_^
Elena
Blatul nu se insiropeaza?
adina
Hei, Elena, nu, blatul nu se insiropeaza ^_^ nu are nevoie de sirop, este foarte bun si fara. Da-mi de veste daca vei incerca reteta. Merci!
Roxana
Cu ce putem înlocui Baileys?