Nu sunt mare fan al torturilor cu ciocolată sau al ciocolatei în general, dar acesta este unul dintre torturile mele preferate. Are o textură foarte interesantă și hei, e gluten free. E o rețetă pe care am încercat-o de multe ori grație ideilor minunate ale Nigellei Lawson. Așa că dacă vreți să vă impresionați musafirii de Crăciun cu un tort ușor de făcut, dar care să arate pretențios atunci nu veți da greș cu această rețetă. Nu vă temeți de crăpăturile de la suprafață, e normal ca ele să fie acolo, tortul neavând niciun fel de făină. Don’t worry, tocmai acea suprafață crăpată îi oferă eleganță, iar dacă totuși vreți să o acoperiți, puteți adăuga ciocolată topită și zmeură proaspătă sau puteți face o cremă super simplă cu mascarpone așa cum am făcut la tortul cu dovleac.
Ingrediente pentru tortul de ciocolată:
250 g ciocolată amăruie (eu folosesc de obicei pentru deserturi ciocolată cu 52% cacao pentru că nu mă dau în vânt după ciocolata neagră, dar puteți folosi o ciocolată cât mai dark, 70% cacao, de exemplu)
125 g unt nesărat Lurpak la temperatura camerei
6 ouă (dintre care 4 separate)
175 g zahăr
2 linguri de Amaretto (pe care le puteți înlocui cu orice lichior aveți la îndemână și care merge bine cu ciocolata, sau puteți sări peste)
Coaja de la o portocală
Un strop esență de portocală
O lingură zahăr pudră pentru decorat
Preîncălziți cuptorul la 180 °C. Topiți ciocolata la aburi. Puneți pe foc o cratiță cu apă, apa ar trebui să ocupe cam un sfert din capacitatea cratiței. Când a început să clocotească, reduceți focul la minim și puneți deasupra cratiței un bol termorezistent în care ați pus ciocolata tăiată bucăți. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn până când se va topi ciocolata. Opriți focul, dați bolul cu ciocolată deoparte. Tăiați untul cubulețe, adăugați-l în ciocolată, lăsați-l câteva secunde și apoi amestecati ușor cu o lingură de lemn până se încorporează perfect în ciocolată. Bateți cele 4 gălbenușuri cu cele 2 ouă întregi și 75g de zahăr, folosiți un mixer, până ce ouăle cresc în volum și se deschid la culoare. Separat bateți cele 4 albușuri cu un vârf de cuțit de sare până prind formă. Începeți să adăugați zahărul treptat, cele 100g rămase, și bateți în continuare așa cum ați face în cazul bezelelor. Albușurile nu trebuie să fie foarte tari căci le veți încopora mai apoi cu restul ingredientelor. Turnați treptat amestecul de unt și ciocolată peste gălbenușurile bătute spumă. Turnați cam două linguri din amestecul de ciocolată și unt, apoi încorporați cu mixerul și tot așa până terminați toată compoziția. Apoi adăugați lichiorul, coaja și esența de portocală. Adăugați 2-3 linguri din albușuri peste și încorporați ușor cu o spatulă de sus în jos. Adăugați restul de albuș și încorporați ușor cu spatula. Nu vă grăbiți, vrem să avem un tort cu volum, iar volumul este dat de ouă 😀 Puneți compoziția într-o formă de tort cu fund detașabil, cu diametrul de 23cm, tapetată cu hârtie de copt și dați-o la cuptor pentru 30-40 de minute, până când tortul va crăpa la suprafață, iar atunci când îl mișcați mijlocul este ferm. Lăsați-l să se răcească în formă. Pe deasupra puteți cerne niște zahăr pudră sau puteți să îl decorați și altfel așa cum vă spuneam la început 🙂 Pentru mai multe idei culinare de Crăciun venite din partea foodblogger-ilor români puteți urmări hashtag-ul #CraciunulMeritaLurpak pe Instagram și Facebook.
0 Comments